Son Dakika! Milli Eğitim Bakanı Konuşuyor... 'Okullar 31 Ağustos'ta Açılacak Mı?' Sorusuna Cevap

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın konuğu oldu. Tarafsız Bölge programında gündemdeki meseleler ve bakanlığın çalışmalarına dair açıklamalarda bulunan Milli eğitim Bakanı Selçuk, 31 Ağustos'ta okulların açılıp açılmayacağına yönelik soruları da yanıtladı.

Son Dakika! Milli Eğitim Bakanı Konuşuyor...  'Okullar 31 Ağustos'ta Açılacak Mı?' Sorusuna Cevap

Bakan Selçuk'un açıklamalarından satır başları:

Bir şekilde bizim bu konularda verilecek kararı çok büyük bir dikkatle verdiğimizi toplumumuz görsün, emin olsunlar. Şöyle bir şey var , şimdiden 2 ay sonrası için net bir şey söyleyerek hiç bir şeyi bağlamamak lazım. 2 ay sonra ne olacağına ilişkin tabloyu şu an bilmiyoruz ki. Bu iş sadece Bilim Kurulu'nun önerileri ve açıklamalarının ötesinde pedogojik bir sorun. Bütünsel bir ekosistem gibi düşünmek lazım. 

"Bizim amacımız okulları açmak ve açacağız"

Ama bu mesele daha büyük bir fotoğrafla ilgili, biz gerçekten Bilim Kurulu ile ilişkilerimize baktığımızda, topluma baktığımızda, özgüvenimiz yükseliyor. Biz bu işin peşindeyiz, açmak gerekiyorsa onla ilgili gereken yapılır, açmak gerekiyorsa açılır. Bizim amacımız okulları açmak ve açacağız. Bizim temel niyetimiz okulların açılması. Doğal olan budur, yapılması gereken budur. Her yerde normalleşmeden söz ederken, okullarla ilgili tümüyle kısıt söz konusu olmayacaktır.Bunla ilgili en sağlıklı kararı, çocuklarımız için öğretmenlerimiz için veririz.

OKULLARIN AÇILIŞI VE SINAVLARLA İLGİLİ TÜM GELİŞMELERİ TAKİP ETMEK, SON DAKİKA HABERLERİNİ ALMAK İÇİN TIKLA VE KATIL.

"OKULA GİRİŞTEN, TENEFÜSLERE KADAR STANDARTLAR OLUŞTURULDU"

Okulların açılması yönünde güçlü bir arzumuz, takibimiz var. İlk kez burada açıklıyorum, Sanayi Bakanlığı ile, okulların kapı kolu, lavobosu vs.  her birisinin standardını çıkardık, kontrol listeleri hazırlandı, kitabı çıktı. Her bir okul, 2 bin denetim ve formatör sayesinde, her bir okulumuzun denetimi sağlanacak.   Mekan mekan her birinin ayrıntıları var. Sınıf, koridor, bahçe, okul dışı, eve ilişkin hususlar, öğretmenler odası, tuvaletler, ıslak zeminlere ilişkin temel standartlar nelerdir bunlarla ilgili kararlar alındı. Okullarımız beyaz bayrak için başvurdu, temel standartları yerine getiren okullar başvuruyor. Beyaz bayrak için kurallar katı. Okullarımızı biz LGS sürecinde, bu standartlara alıştırdık aslında. Okula giriş nasıl olacak , bölmeler nasıl olur, tenefüslerde neye dikkat etmek lazım? bunların standartlarını oluşturduk.

MESLEK LİSELERİNDE MASKE, MASKE MAKİNASI, SOLUNUM CİHAZLARI ÜRETİLİYOR

Şimdi dezenfektanlar, temizlik malzemeleri , maske, bunlarda hazırlık. Eskiden bunları tedarik ediyorduk dışarıdan. Meslek liselerimizde üretiyoruz artık. Artık meslek liselerimiz üretiyoruz. Dışarıdan satın almamıza gerek kalmıyor. 

Endüstri meslek liselerinde maske, solunum cihazı üretildi, maske üreten makina yapıldı. Maske zaten yapılıyor, maske makinasını ürettiler. 4 şehirde Ar-GE merkezi kurduk. Hepsinin bağlantısı hazır. Bu hafta itibariyle gelecek sene okutulacak kitapları okullara gönderdik.

Okulların Açılışına Dair Senaryolar Üzerinde Mi Çalışılıyor?

Benim kişisel olarak şöyle çalışma adetim var , bir problem var, problem kötü bir şey değil. Karşılıklı olarak etkileşmemiz gereken durum. Bir yerim ağrıyorsa vücudum bana haber veriyor, ağrı kötü bir şey değil haber veriyor. Problem varsa, bir şeye çalışıyorsak bununla ilgili senaryoları ortaya koyuyoruz, şöyle olursa ne yaparız? demenin ötesinde çalışıyoruz. Okulun içinde sanal tur atıyoruz. Yazılımlar marifetiyle, bu okullarda ne tür problemler çıkabilir, B senaryosuna geçiyoruz, okullar tamamen açıldı, peki açılırsa da müfredatla ilgili çalışma yapmamız gerekiyor. Nisan ayında müfredatta hangi vurgular yapılacaktır, bunlar hazırlandı bitti. Bunu şunun için söylüyorum, açsak mı, açmasak mının çok ötesinde yüzlerce teknik detayıyla birlikte hazırlıyoruz.

ÜZERİNDE ÇALIŞILAN 4 SENARYO VAR

İnsan kaynakları, mekan, zaman şartlarını dikkate alarak bu senaryoların işleyip işlemeyeceğini inceliyoruz. Daha sonra müfettişler, il müdürü, ilçe müdürü, okul müdürleriyle istişare yapıyoruz. Daha sonra revizeler de yapılıyor. Smilasyonlar yapılıyor ve sonucunda revizeler de yapılıyor.

"TAMAMİYLE AÇIK, TAMAMİYLE KAPALI, SEYRELTİLMİŞ EĞİTİM, İLLERE GÖRE SENARYO"

Üzerinde çalıştığımız 4 senaryo var ; birisi tamamiyle açık ikinci senaryoda şöyle bir şey var , kapattık mı okulları bir dönem, okulların tamamiyle kapalı olması da bir senaryodur. Çocukların eğitimi nasıl sürecek, sadece online olarak yapılamıyor, başka kaynaklarımız da var, sadece online çalışmaktan geçmiyor. Bu da esaslı bir hazırlık gerektiriyor. Burada ikinci olarak tamamen okulların kapandığı senaryodan bahsediyoruz. 

Üçüncü senaryo; bizim belirli günlerde okulu açıp, mesela diyorum, meselanın altını çiziyorum; Pazartesi salı günü okulu açtık bir sınıfın yarısı sınıfa geldik, Çarşamba okulu temizledik Perşembe ve Cuma günü diğer yarısı geldi. Cumartesi de sınav grupları ayrıca geldiler. Pazar günü okulu temizledik, Pazartesi tekrar başladı. Seyreltme iki türlüdür. Bir müfredatta seyreltme vardır, iki derslerde vardır. Belirli dersleri teorik yani uzaktan belirli dersleri de yüzyüze vereceğim diyerek seyreltme yapılabilir. 

Koronavirüs konusunda ola ki bazı illerde problem var, o illere özgü senaryo yapılabilir.  Dördüncü senaryo da bu...

DERS SAATLERİ GEREKİRSE DÜŞÜRÜLÜR

40 dakikalık dersi gerekirse yarım saate indiririz. Peki bunu neye göre karar vereceğiz. Sağlıkla ilgili tabloya göre bu kararları vereceğiz. Biz eğer seyreltilmiş olarak bir uygulamaya geçersek, vaka sayısının yüksekliğinden dolayı, gün içerisinde normal eğitimdeki gibi 8 dersi verip o kadar saat çocukları okulda tutmak riskli olabilir. Bu saatler azaltılabilir. Bizim için önemli önemsiz ders diye bir şey yok. Biz her dersi yüz yüze de uzaktan eğitimle de vereceğiz.

DETAYLAR GELİYOR...