'Önlem Alınmazsa 100 Bin Kişi İşsiz Kalacak'

'100 Bin kişi işsiz kalabilir' bu sözler ÖZDEBİR Genel Başkanı Atalay'ın açıklamalarından sonra sık sık gündeme gelecek gibi duruyor. MEB'in temel lise konusundaki duyurusunun ardından buralarda görev yapan personelin akıbeti de merak konusu olmaya başladı. 100 bine yakın kişiye istihdam sağlayan kurumların kapatılmasının ardından nasıl bir yol çizileceği, buradaki kişilerin istihdamına katkıda bulunulup bulunulmayacağı merak ediliyor.

'Önlem Alınmazsa 100 Bin Kişi İşsiz Kalacak'

ÖZDEBİR Genel Başkanı: 100 Bin Kişi İşsiz Kalacak

Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz gün özel öğretim kurslarının bu yılın sonunda tamamiyle kapatılacağını açıkladı. 2019-2020 eğitim öğretim döneminde bu kurslar olmayacak. Dershanecilik mantığı ile çalışan özel öğretim kurslarının kapatılmasıyla buralarda çalışan personellerin durumunun ne olacağı da merak konusu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ekim 2018'deki 2023 Eğitm Vizyonu toplantısında 'Dershanelerin tam manasıyla çözülebileceğini söylemem ama çözülecek' demiş ve sürecin sinyalini vermişti. 2015'te dershanelerin kapatılmasına yönelik alınan kararla başlayan süreç, yönetmeliklere açılan davalarla karmaşık bir hal almıştı.

MERDİVEN ALTI KURSLAR İLE ÖZEL DERSLERDE PATLAMA YAŞANACAK

Dershanelerden bazıları özel okul, bazıları özel öğretim kursu, bazılarıysa temel ortaöğretim kurumuna dönüşmüştü. Dönüşüm okulu olarak açılan 1463 kurumdan 1221'i temel lise olmuştu.

Geçtiğimiz gün MEB'den yapılan bilgilendirmeyle bu temel liselerin de kapatılacağının açıklanmasıyla buralarda görev yapan personelin durumu da merak konusu oldu. Dershaneleri bünyesinde barındıran ÖZDEBİR'in Genel Başkanı Atalay, düzenlemenin istihdam sorununu beraberinde getireceğini iddia etti. Atalay, "Türkiye’de 900 civarında temel lise, yaklaşık 2 bin 700 özel öğretim kursu var. Ayrıca 7 bin izinsiz kurs da faaliyetlerini sürdürüyor. Kabaca bir tahminle 100 bin civarında personel olduğunu söyleyebiliriz. Bu, çok büyük bir istihdam sorununa neden olacak. Merdiven altı kurslar ile özel derslerde patlama olacak. Maddi gücü elveren veli özel ders aldırabilir, ancak yoksul öğrencinin imkânı da yok. Ocak itibarıyla okullar bursluluk sınavlarını yaptı, öğretmenlerle sözleşmeler tamamlandı. Binalar için kira kontratları yapıldı. Kursların kapatılması büyük mağduriyet yaratacak." dedi.

EŞİTSİZLİK ARTABİLİR

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise özel kursların kapatılmasının eşitsizliği arttırabileceğini, maddi durumu yeterli ailelerin çocuklarının özel ders alabileceği, yoksul ailelerin bunları yapamayacağını söyledi. Aytekin Doğan, "Özel kursların kaldırılması eşitsizliği arttırır. Maddi açıdan yeterli ailelerin çocukları özel ders alırken, yoksul öğrenciler bunu yapamayacak. Rekabete dayalı, sadece akademik başarı üzerinden öğrencileri değerlendiren üniversite sınavı gerçeğini düşündüğümüzde, merdiven altı kursların sayısı artacak. MEB’in bununla ilgili önlem alması ve tüm öğrencilere nitelikli destek sunması gerekiyor. Dezavantajlı bölgelerdeki okul kurslarının durumu iyileştirilmeli." dedi.

KAYNAKLAR: MEB, MİLLİYET, HABERTÜRK

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA