Öğretmenlik Kariyer Basamakları Eğitimi'ne çok sayıda başvuru

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Eğitimi için 603 bin 864 başvuru alındığını belirtti.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Eğitimi'ne çok sayıda başvuru

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bu sene ilk kez gerçekleştirilecek olan öğretmenlik kariyer basamakları sınavı hakkında konuştu. İlk kez başlanan uygulamada bu sene başvuru sayısının 603 bin 864 olduğunu aktaran bakan bu başvuruların 533 bin 359'u uzman öğretmenlik için 70 bin 505'i ise başöğretmenlik alanında yapıldığı ve Özel öğretim kurumlarındaki öğretmenlerden de 280'i başöğretmenlik, 9 bin 724'ü uzman öğretmenlik olmak üzere 10 bin 4 başvuru alındığı aktarıldı.


Eğitim programının başvuruları 01-10 Haziran 2022 tarihleri arasında yapılmıştı. Okul müdürlüğünce uygun görülenlerin başvuruları onaylanmış ardından İlçe ve İl milli eğitim müdürlükleri tarafından onaylanma işlemleri sonlandırılmıştı. Yapılan açıklamada öğretmenlik kariyer basamakları sınav takvimine göre 15 Haziran itibarıyla başvuruda bulunanların il değerlendirme komisyonunca yapılan değerlendirme sonuçlarına itirazlarının alınmasına başlandı.
Başvurularda yapılacak olan İtirazlar, 21 Haziran'a kadar tamamlanacak ve 5 Temmuz'da ise sonuçlanacak. Eğitim programına katılacaklar kişilerin ilanı ise  7 Temmuz'da gerçekleşecek.Eğitime katılacak olan öğretmenler için uzman öğretmenlik eğitimleri 18 Temmuz-05 Eylül 2022 tarihleri arasında, başöğretmenlik eğitimleri ise 18 Temmuz-19 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer öğretmenlerin toplumdaki itibarını artırmak için üstün gayret gösterdiklerini ve bu çalışmalarına devam edeceklerinin söyledi. Öğretmenleri desteklemeye devam edeceklerini aktaran Özer ,öğretmenlerin kariyerlerine devam edebileceklerini ve kazandıkları her yeni unvan ile uyumlu bir şekilde başta maaş artışı olmak üzere yeni özlük haklarına kavuşmuş olacaklarını aktardı. Konuşmasını öğretmenlere başarılar dileyerek bitirdi.
Eğitimler 3 ay sürecek
Uzman öğretmenlik eğitimlerinin başvuru süresi 10 Haziran’da bitmişti.1 Haziran-10 Haziran arasında alınan başvurular onaylanma sürecinin tamamlanması ile birlikte başvurularında sıkıntı olanların itiraz süresi 21 Haziran’a kadar devam edecek. Öğretmenler  18 Temmuz-5 Eylül tarihleri arasında Uzman öğretmenlik eğitimlerini ,18 Temmuz-19 Eylül tarihleri arasında ise başöğretmenlik eğitimlerini tamamlayacak.Eğitimlerin tamamlanması sonrasında yazılı sınav için başvurular 26 Eylül-3 Ekim tarihlerinde alınacak sınav ise 19 Kasım’da  81 ilde aynı anda gerçekleştirilecek. Gerçekleşen sınavın sonuçları ise 12 Aralık'ta duyurulacak.
Uzman öğretmen/ Başöğretmen unvanına hak kazanan öğretmenlerin sertifikaları 4 Ocak 2023'te 
Düzenlenen eğitimleri alıp sınava girerek başarılı olan öğretmenler Uzman öğretmen/başöğretmen unvanı almaya hak kazanacak, 15 Ocak 2023'ten itibaren ise bu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlanabilecekler.
Üç çalışma alanının en az ikisinden birer çalışma yapmaları gerekecek
Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'na katılacak olan öğretmenler için öğretmenlikte 10 yıl hizmet şartı aranırken, Başöğretmenlik Eğitim Programı'na ise yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarıyla uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olanlar başvuruda bulunabildi.
Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında öğretmen veya uzman öğretmen olarak görev yapanlardan Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programı'na başvuranların şartları taşıyıp taşımadıkları, Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan il komisyonlarınca değerlendirildi.
Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için 10 yıl şartı yanında bir de  bakanlığın yayınladığı başvuru kılavuzunda bulunan  mesleki gelişim çalışmaları kısmından en az iki çalışmayı gerçekleştirme şartı arandı.