Karar Çıktı: Mağdur Olan Yine Taşeron ve 4/D'li İşçiler Oldu

Taşeron işçiler ile kadroya geçen işçilerin toplu sözleşme ve ek ödeme sorunları devam ediyor. Son yetki davasının sonucu çıktı ve yine mağdur olan işçiler oldu.

Karar Çıktı: Mağdur Olan Yine Taşeron ve 4/D'li İşçiler Oldu

Kaybeden taşeron işçi oldu.

Türk İş Sendikasına bağlı Türkiye Sağlık İş Sendikası ile Hak İş Sendikasına bağlı Öz Sağlık İş Sendikası tarafından yargıya taşınan yetki tartışmasında olan 30 bin işçiye oldu. Ayardır imzalanmayan sözleşme işçileri mağdur ederken, korona nedeniyle görüşmeler ertelendi. İşçiler asgari ücretle geçim savaşı veriyor. 

Cumhuriyet Gazetesi 'nden Mustafa Çakır, bugün kaleme aldığı yazısında işçilerin ken dilerine ulaştırdığı mağduriyetleri dile getirdi ve bu konuda bir çözüm üretilmesini istedi.

“Borçlarımız katlandı. Bunların umurunda değil. Ezilen emekçiler. Sesimizi duyurun” diye feryat eden işçilerin sesleri duyulmalıdır. 

İŞKUR üzerinden işe başlayan, kapanan belediyelerden gelen, taşerondan kadroya geçirilen olmak üzere Sağlık Bakanlığı bünyesinde yaklaşık 30 bin işçi bulunuyor.

Salgın sonrası işçilerin iş yükü daha da arttı. Hasta bakımı, temizlik, ambulans şoförü, teknik hizmetler gibi çeşitli alanlarda hizmet veren işçiler için  daha önce Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık-İş Sendikası sözleşme imzalıyordu.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasının ardından üye sayısının çoğalması nedeniyle bu yetki Öz Sağlık İş Sendikasına verildi. 2019 yılında ise Türkiye Sağlık-İş Sendikası ile Öz Sağlık-İş Sendikası mahkemelik oldu. Türkiye Sağlık-İş Sendikası, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuru yaptı ve  kadro alan işçilerin de toplu iş sözleşmesine dahil edilmesini istediklerini bildirdi. Bakanlık ise bu işçilerin TİS 'e dahil edilmeyeceği yönünde görüş bildirdi. 

Türkiye Sağlık-İş Sendikası, Öz Sağlık-İş Sendikası’nın Eylül ayında 2023 yılına kadar yetki alabilmek için sözleşmeyi bilerek imzalamadığını iddia ediyor. İşçilerin geçmişe yönelik alacaklarını kaybedecekleri için bu sendikadan da ayrılamadıklarını iddia ediliyor. Türkiye Sağlık-İş Sendikası’nın itirazlarının sözleşme sürecinin bir yıldan fazla bir süre uzamasına neden olduğunu ileri süren Öz Sağlık-İş Sendikası, salgın nedeniyle sözleşmelerin ertelendiğini belirtiyor.

Sözleşme imzalanmaması ve işçilerin düşük ücrete çalışıyor olması büyük mağduriyetlerle neden olurken işçiler, “Sözleşme oyalanıyor. Yok böyle adalet. Kamuda işçiler Ağustos 2019’da haklarını aldılar biz halen sürüncemedeyiz. Altın, döviz o zaman neredeydi şimdi nerede? Kayıplarımızı kim karşılayacak? Borçlarımız ikiye katlandı, bunların umurunda değil. Bu haksızlığın duyurulmasını istiyoruz. Emekçiler eziliyor. Yeter artık.” dedi.

EK ÖDEME SORUNU

Salgın sürecinde sağlık personellerine tavandan ek ödeme yapılacağı açıklanmıştı. 3 ay boyunca yapılacak ek ödemeden işçiler faydalanamadı. 

İşçilere bayram öncesi 1002 TL. Detaylar için TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA