Uzmanlardan Sigara Kullananlara Uyarı: 'Daha Tehlikeli!'

Sigarayı bırakmak isteyen çok sayıda kişi daha az zararlı olduğunu düşünerek elektronik sigara olarak tanımlanan yeni tütün ürünlerine meyil ediyor. Uzmanlar, elektronik sigaranın normal sigaralardan daha zararlı olduğu görüşünde.

Uzmanlardan Sigara Kullananlara Uyarı:  'Daha Tehlikeli!'

Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlıklı Yaşam Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder, Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmaların, ortaokula giden öğrenciler arasında elektronik sigara kullanımının yaygınlaştığını, liselerdeki artışın da gözlemlendiğini belirterek, "ABD'de yapılan araştırmalar, ortaokula giden öğrenciler arasında elektronik sigaraya başlayanların oranında yüzde 78 artış olduğunu söylüyor. Liselerde de yüzde 48 artış tespit edilmiş. ABD'de 1,5 milyon çocuk elektronik sigara ve ısıtılmış tütün içmeye başlamış durumda. Kartellerin hedefinde dünyanın en çok sigara tüketen ülkelerinden Türkiye pazarı var. Amerikan sigara şirketleri kurdukları vakıflar üzerinden özellikle elektronik sigarayı her yerde yaymaya çalışıyorlar. Elektronik sigaranın, klasik sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu külliyen yalandan ibaret. Bu ürünleri kullananların bir süre sonra eski alışkanlıklarına döndüğü ortaya konuldu." ifadelerini kullandı.

Elektronik sigaranın normal sigaradan daha zararlı olduğunun söylenmesinin mümkün olduğunu bildiren uzmanlar, sigaranın bilinen zararlarının yanı sıra elektronik sigaranın daha hızlı şekilde nefes yollarında tanısı zor hastalıklara yol açtığını belirtiyor. Uzmanlar bunlardan birisinin de akciğerlerdeki küçük hava yollarının hastalanması olarak belirtiyor. Elektronik sigara tüketenlerde , sigara tüketenlere nazaran ilgili rahatsızlıkların daha sık görüldüğünü belirtiyor. Ayrıca elektronik sigaradaki 16 bini bulan aroma çeşidinin insanlara sağlıklı gibi gösterildiğini, elektronik sigaranın kimyasal kazanı koklamaktan farklı bir şey olmadığını vurguluyor.