Son Dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kademeli Normalleşme Açıklaması: 1 Haziran Sonraki Süreci de Ele Aldık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunuyor.

Son Dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kademeli Normalleşme Açıklaması: 1 Haziran Sonraki Süreci de Ele Aldık

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Milletimin ve tüm islam aleminin geride bıraktığımız Ramazan Bayramını bir kez daha tebrik ediyorum. Vatandaşlarımın her birinin bayramını sağlık, afiyet, huzur içinde geçirdiğini ümit ediyorum. Salgın sebebiyle gönlümüzce bir bayram geçiremediğimiz açıktır. Salgın müsibetine karşı verdiğimiz mücadelenin tek amacı her insanımızın sağlığını korumak, geleceğini güvence altına almaktır. Vefat sayısının 45 bine dayandığı, yüz binlerce insanımızın hastanelerde tedavi gördüğü ortamda başka türlü hareket edebilmemiz mümkün değildir. İnsanımızın sağlığını her şeyin önüne koymak en başta gelen şarttır.

Ramazan ayı boyunca uyguladığımız kısmi ve tam kapanma ile salgını büyük ölçüde kontrol altına aldık.

Mayıs ayının kalan günleriyle ilgili esasları İçişleri Bakanlığımız kamuoyu ile paylaştı. Buna göre; Sokağa çıkma kısıtlamasını hafta içi saat 21.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında sürecek. Hafta sonları ise Mayıs ayı sonuna kadar sokak kısıtlaması devam edecek. Şehirler arası seyahatler sokağa çıkma kısıtlaması olmadığı saatlerde serbestçe yapılacak. Anaokulları ve kreşler açılacak, diğer eğitim öğretimle ilgili hususlar daha sonra açıklanacak.

Kabine toplantımızda 1 Haziran'den itibaren başlayacak ikinci etabı da görüştük. Önümüzdeki günlerde gelişmelere göre bu konudaki uygulama esaslarını milletimizle paylaşacağız. Ay sonuna kadar olan süreçte vaka sayılarını daha da aşağı çekmek için milletimizin tedbirlere uyumunu özellikle rica ediyorum. Aşı faaliyetlerine, tedarik programının elverdiği ölçüde hız veriyoruz.

Öğretmenler başta olmak üzere riskli grupların tamamının bir an önce aşılanmasını planlıyoruz.

Bu konuda zamanında ve etkin tedbirleri almayan ülkelerin daha sonra nasıl bedeller ödediğini sizlerde görüyorsunuz. Türkiye , böyle bedel ödemeden süreci yönetebildiyse vakitlice alınan tedbirlere, milletimizin dirayetine borçluyuz. 

Salgının süresi uzadıkça tahammüllerin azaldığını, sabırlarını tükendiğini biliyoruz.

İnşallah en zorunu geride bıraktık. Bundan sonra kapsamlı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını ümit ediyoruz. Salgının başından beri gösterdikleri gayret için sağlık personelimize, emniyet personelimize, kamu personelimize, süreçte görev alan herkese şahsım, ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Devlet ve hükümet olarak salgın döneminde fedakar gayretin şahidi milletimizin kendisidir. Salgın artıp, vefat ve vaka sayıları yükseldiğinde niye tedbir almıyorsunuz diye ortaya velveleye verirken, tedbirler alındığında da insanların hayatını bu kadar sınırlıyorsunuz edasıyla ortaya çıkanlar olduğunu da görüyoruz. Bu zihniyetin yaptığı, insanlarımızın sağlığına, geleceğine saygısızlıktır. Hiçbir sorumluluk üstlenmeyip, elini taşın altına koymayıp , sadece klavye ve ekran silahşörlerinin asıl niyetinin farkındayız.

Salgınla mücadele ederken sağlık ve güvenlik hizmetlerinde olduğu gibi sanayii, tarım, lojistik, ihracatta aksamama için çalıştık.

Salgın döneminde büyümeye devam edebilen nadir ekonomilerden biri olduk. Kısıtlamadan etkilenen sektörlere, maaş, kira, gelir desteği, vergi ve prim ödemeleri hatta öteleme yaptık. Kredi kolaylıkları ve taksit ertelemeleri gibi her türlü kolaylığı gösterdik. Turizm sektörünü ayakta tutmak için ayrıca çalıştık, çabaladık. Her kesimden ihtiyaç sahibi vatandaşımıza çeşitli kalemlerde hibe ödemeleri yaptık.

Sadece merkezi yönetim bütçesinden yaptığımız harcamalar 79 milyar liraya ulaştı. Bu rakam yıl sonunda 104 milyar lirayı bulacak. Bu çerçevede ilaç, tıbbi malzeme, sağlık personeline ek ödeme.

Şimdi bir başka müjdeye daha geliyorum. 645 bin emeklimizin maaşını 1500 liraya çıkardık.

Bu süreç içerisinde dezenfermasyon yapmıyorlar mı, bazı konvensiyonel medyada dezenfermasyon yapanları da görüyoruz. Bunlar da haya, edep söz konusu değil.

Esnafımıza verilen kira ciro desteğinden 1.2 milyon vatandaşımız yararlandı.

Vergi indirimleriyle pek çok sektöre destek olduk. Kısa çalışma ödeneğinden 3 milyon 768 bin, İşsizlik ödeneğinden 1 milyonun üzerinde, nakdi ücret desteğinden 2.8 milyon vatandaşımız faydalanmıştır.

Sosyal destek programıyla 5 milyon haneye çeşitli defalar doğrudan nakit yardımı yaptık.

Esnaflarımıza yönelik yeni bir müjde programını sizlerle paylaşmak istiyorum. Birinci grupta kahvehane, kafe, çay bahçesi gibi yerler ile okul ve personel servisleri, düğün salonları, öğrenci yurtları, kantinler, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi işletmeler yer alıyor. Sayıları toplamda 235 bine ulaşan bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemeleri yapacağız.

Destek vereceğimiz ikinci grupta bakım, onarım, tamirat, kaporta, seyyar satıcılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik, hediyelik eşya satıcıları, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, züccaciyeciler gibi işletmeler yer alıyor. Lokantalar, dondurmacılar, taksici, minibüscüler, pazarcılar da bu gruba dahil. Toplamda 1 milyon 150 bini aşkın bu esnaflarımıza 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz. Böylece iki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkarımıza kaynak aktaracağız. Karşılıksız olarak esnafımıza bu desteği aktarıyoruz.

Ayrıca nefes kredisi adı altında yeni bir adım atıyoruz. Detayları Hazine ve Maliye Bakanımız tarafından açıklanacak bu destek programının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 

Bugün çiftçilerimize de müjdemiz var. 180 bin ton patates ve kurusoğanı üreticimizden alarak ihtiyaç sahiplerimize dağıttık. 

Bu yıl dünyada ve ülkemizin bazı bölgelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle bazı ürünlerin rekoltelerinde azalma olacağı anlaşılmaktadır. 

Kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin borçları ertelenecektir. 

Yaş çay alımı 4 TL olacak.

AYRINTILAR GELİYOR...