Kiracılar Bu Haber Size Ara Zam Baskısı Yapan Ev Sahibini Dava Edebilirisiniz

Ev kiralarına günlük gelen zamlar kiracıları çileden çıkarmaya başladı. Yeni ev arayanlar uygun kira bulamazken bazı kiracılarda ev sahiplerinin kira arttırma baskısını yaşıyor. Ancak bu haberi okumadan ev sahibinizle görüşmeyin.

Kiracılar Bu Haber Size Ara Zam Baskısı Yapan Ev Sahibini Dava Edebilirisiniz

Son dönemlerde fahiş fiyat uygulamasının karşımıza çıktığı yerlerden biride ev kiraları oldu. Son birkaç ayda ikiye hatta üçe katlayan kiralar, kiracıların ne yapacağını bilemez hale geldi. Mevcut kiracılar da ev sahiplerinin ara zam baskısı altında kalmış durumda. Peki ara zam yasal mı, ara zam isteyen ev sahibinin bunu talep etme hakkı var mı?

Hürriyet Gazetesi’nden Tuğba Öztürk, bugünkü köşesinde bu konuyu araştırdı ve yasal durum hakkında bilgiler verdi.

En Fazla Artış Antalya’da

Tüm şehirlerde kira artış oranında ciddi bir yükseliş gözlemlenirken zirveyi yüzde 122 ile Antalya çekiyor. Bunu yüzde 112,3 ile İstanbul, yüzde 106,7 ile Ankara, yüzde 98,2 ile Mersin takip ediyor. Bu durum nedeniyle hem yeni kiralık ev bulmak zorlaştı hem de mevcut kiracı olmak zorlaştı. Kısacası bu dönemde kiracı olmak büyük bir sıkıntı anlamına geliyor.

Evden Çık Yada Ara Zam Yap Baskısı

Son zamanlarda çok fazla duyduğumuz bu söz ev sahiplerinin en çok kullandığı sözlerden biri olmuş durumda. Evden çıkmayı kabul etmeyen kiracı bu seferde ara zam talebiyle karşı karşıya kalıyor.

Bu sözler son dönemlerde kira tahliye ve kira tespit davalarında çok fazla yer almaya başladı. Bu konu nedeniyle adliyelerde son aylarda davalar artmış durumda. Peki bu talep yasal mı, bu talep karşısında ne yapmak gerekiyor.

‘’12 Ay Dolmadan Zam Yapmayın’’

Hurriyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, ‘’ Zam sadece kira sözleşmesinin sonunda yapılır’’ ifadeleriyle Borçlar Kanununu işaret ederek şu açıklamalarda bulundu;

-Sözleşmede aksi yazsa bile kiraya TÜFE 12 aylık değişim oranı kapsamında zam yapılabilir. Ara zam diye bir düzenleme kanunda yoktur ve ev sahibi de böyle bir şey talep edemez. Kiracının yapacağı şey, bir yıllık kira sözleşmenin bitmesini beklemek ve bir önceki ayın TÜFE 12 aylık değişim oranını kira bedeline uygulamaktır.

- Kiracı eğer sözleşme dışında herhangi bir durumla karşı karşıya kalırsa bunu direkt reddetmelidir. Ev sahibi bu ret karşısında kiracıyı taciz veya rahatsız etme gibi yollara giderse bu bir suçtur ve olay mahkemeye taşınır.

-Ev sahipleri 6 aylık sözleşme talep edip bunu da uygulayabilirler. Ama 6 ayın sonunda sözleşme kendiliğinden 1 sene uzar. Örneğin ev sahibi 6+6 ay sözleşme uygulayamaz. Burada da yapılacak artış TÜFE oranının daha fazlası olamaz.

Konut üretiminin geçen seneye göre hızlandığını belirten Kiraz, kira artışlarında yaşanan sıkıntıların biraz daha devam edeceğini belirtti. Kiraz sözlerine "Yabancıya satışın biraz durması lazım. Son olarak yapılan Türk vatandaşlığına başvuru şartında alınacak gayrimenkul değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilmesi bu durumu biraz frenleyecektir. Ofislerin konuta çevrilmesi konusunda da bir düzenleme olacak gibi duruyor. Boş ofis sayısında ciddi bir rakam var. Ancak bu düzenleme de ilerleyen dönemlere etki edecektir. Bu yüzden 1-2 yıl daha durumun biraz daha sıkıntılı geçeceğini söyleyebiliriz" dedi.

Ev Sahipleri Hangi Durumlarda Kiracıların Tahliyesini İsteyebilir

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan da ev sahiplerinin ancak şu koşullarda kiracının tahliyesini isteyebileceğini sıraladı:

-Bir yıl içerisinde en az 2 kere kirayı aksatıp noterden bununla ilgili ihtar almışsa,

-- Konut amacına uygun olarak kullanılmıyorsa,

- Kat Mülkiyet Kanunu'na uygun hareket etmiyorsa,

- Mülk sahibinden habersiz çok büyük oranda tadilat yapılmışsa,

- Ev sahibi mülke ihtiyacı olduğunu ispatlamışsa,

- Eğer 10 yıl bitmişse ev sahibi hiçbir gerekçe göstermeksizin tahliye isteyebilir.

- 5 yılı geçtikten sonra da civardaki ev kiraları çok artmışsa ev sahipleri kira tespit davası açabilir.

Avukat Göknur Mercan da 'ara zam' tartışmaları ile ilgili "Bu durumun yasal olarak bir karşılığı yok. Bu konularda ara dönemler çok önemli. Mesela 5 yıl olduysa rayiç bedelden artırım istenmesi normaldir. Ama 5 yılın altındaki herhangi bir dönemde mülk sahibi, rayiç bedelden kira artırımı isteyemez" dedi. Mercan, bu baskıya uğrayanlar için ‘’ Ev sahibini şikâyet edin’’ çağrısında bulundu.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /