CHP'nin Yerel Yönetimlere Yönelik Yepyeni Kadına Şiddet Karşıtı Politika Belgesi

Kadına şiddetin önlenmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması adına CHP Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, belediyelere yönelik 7 maddelik politika belgesini duyurdu.

CHP'nin Yerel Yönetimlere Yönelik Yepyeni Kadına Şiddet Karşıtı Politika Belgesi

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Politikası: Toplumsal Duyarlılık ve Eşitlik

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde 81 il ve 973 ilçe kadın kolu başkanı ile eşzamanlı olarak parti genel merkezinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Nazlıaka, her türlü şiddet, savaş ve sömürüye karşı kararlı bir duruş sergilediklerini belirtti. Belediyelere ve yerel yönetimlere sundukları politika belgesini açıklayan Nazlıaka, şunları dile getirdi:

“Bu politika belgesi aslen, ‘ILO 190’ kılavuzluğunda hazırlanmış bir belgedir. ‘ILO 190’, uluslararası çalışma örgütü tarafından iş yerlerinde şiddeti önlemeye yönelik hazırlanmış bir sözleşmedir. Türkiye'nin bu sözleşmeyi uygulaması talebinde bulunduk; ancak ne yazık ki iktidar bu adımı atmadı. CHP genel merkezi olarak, bu politika belgesini yerel yönetimlerimizle paylaşmayı hedefliyoruz. İstanbul Sözleşmesi ve ülkemizin taraf olduğu diğer uluslararası sözleşmeler ile anayasal ve diğer mevzuat hükümlerinin öngördüğü toplumsal cinsiyet eşitliği düzenlemelerini, belediyelerimiz esas alacak. Belediye çalışanlarına, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmayı ve bilinci artırmayı amaçlayan eğitimler düzenlenecek. Şiddetin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için şiddet mağduru çalışanlar her zaman gözetilecek ve önceliklendirilecek. Kadına yönelik cinsel taciz ve saldırı vakalarında adli makamlara yansıyan gerçek durumları kabul edip, takip edeceğiz. Şiddet mağduru çalışanlar, talep etmeleri durumunda yerel yönetimler tarafından ücretsiz psikolojik destek ve hukuki yardım gibi destekleri alabilecekler. Belediye çalışanlarının istihdamında %50 cinsiyet kotası hedeflenecek. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde etkinliklere katılan kadın çalışanlara, işlerini aksatmamak kaydıyla idari izin verilmesi sağlanacak.”

Bu politika belgesi, kadına yönelik şiddeti önlemek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek adına yerel yönetimlerde önemli bir adımı temsil etmektedir. Bu adımın, toplumun geniş kesimlerinde farkındalık yaratması ve benzer adımların daha geniş ölçekte atılmasına zemin hazırlaması bekleniyor.