Diyanet Başkanı Arpaguş'tan Eyüp Sultan'da 'Kalb-i Selim' Vurgusu: O Et Parçasına Dikkat!
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, tarihi Eyüp Sultan Camii'nde verdiği Cuma hutbesinde 'kalb-i selim'in önemine dikkat çekti. İşte kalbi günahlardan arındırmanın ve manevi huzura ermenin yolları...
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, Cuma namazı için İstanbul'un manevi merkezlerinden Eyüp Sultan Camii'ndeydi. Binlerce vatandaşa Cuma namazını kıldıran Arpaguş, irad ettiği hutbede İslam'da kalbin merkezi önemine dikkat çekti ve müminlere önemli uyarılarda bulundu.
Hutbesine Peygamber Efendimiz'in (s.a.s) "Vücutta öyle bir et parçası vardır ki o iyi olursa bütün beden iyi olur, o bozulursa bütün beden bozulur. Dikkat edin, o kalptir" hadis-i şerifini hatırlatarak başlayan Arpaguş, kalbin iman, takva, irfan ve hikmetin mekanı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Arpaguş, sevgi ve nefret, cesaret ve korkaklık gibi tüm duyguların merkezinin kalp olduğunu belirterek, "Kalp, Cenab-ı Hakk’ın nazargahıdır. İlahi aşkın ve muhabbetin mihenk noktası yine kalptir" ifadelerini kullandı.
Gerçek huzurun Allah'ı zikretmekle mümkün olduğunu Kur'an-ı Kerim'den ayetle açıklayan Arpaguş, "Biliniz ki kalpler ancak Allah’ı zikretmekle huzur bulur" ayet-i kerimesini hatırlatarak, müminlerin gönüllerini Allah ve Resulü'ne bağlaması gerektiğini söyledi.
Arpaguş, dünya ve ahiret mutluluğuna erişmenin yolunun "kalb-i selim" yani tertemiz bir kalbe sahip olmaktan geçtiğini belirtti. Mahşer gününde mal ve evladın fayda vermeyeceğini, yalnızca Allah’ın huzuruna selim bir kalp ile gelenlerin kurtuluşa ereceğini ifade etti. Kalbi fani olandan kurtarıp baki olana bağlamak, tövbe ve istiğfar ile günahlardan arındırmak gerektiğini vurguladı.
İnsanın şeytana ve nefsine uyarak şirk, riya, hırs ve öfke gibi duyguların esiri olması durumunda kalbin katılaşacağı uyarısında bulunan Diyanet İşleri Başkanı, "Kul bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta oluşur. Günaha devam ederse siyah nokta artar ve sonunda tüm kalbini kaplar" hadisini aktararak günahlardan uzak durmanın önemine işaret etti.
Kalp katılığına karşı Peygamber Efendimiz'in tavsiyesini de paylaşan Arpaguş, ihtiyaç sahiplerine yardım etmenin ve bir yetimin başını okşamanın kalbi yumuşatacağını söyledi. Aileye, komşulara, yaşlılara ve hastalara gösterilen ilgi ve merhametin ruha esenlik vereceğini dile getirdi.
Hutbesini, her müminin kalbini iyiliklerle donatması, kimsenin gönlünü kırmaması ve kalbini namaz, zikir ve Kur’an ile diri tutması gerektiği mesajıyla tamamlayan Arpaguş, Peygamber Efendimiz’in "Ey kalpleri hâlden hâle çeviren Allah’ım! Kalbimi dinin üzere sabit kıl" duasıyla sözlerini noktaladı.