BBP Genel Başkanı Destici: Bedelli Askerliğe Karşıyız Ama...

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici , TBMM Genel Kurulu'nda SMA hastanalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

BBP Genel Başkanı Destici: Bedelli Askerliğe Karşıyız Ama...

Türkiye'de bin civarı SMA hastası olduğunu , bunlara kaynak ayrılabileceğini , SMA hastaları ve ailelerinin hayata tutunmalarının devlet tarafından sağlanabileceğini söyleyen BBP Lideri, "SMA hastası diye bilinen, "Spinal Müsküler Atrofi" hastalarımız var, gevşek beyin sendromuna tutulmuş olan. Bunların sayıları çok fazla değil. Bin civarında sayıları var. Bunları daha önce biz görüştük, ziyaret ettiler ve Sayın Cumhurbaşkanıyla yaptığımız görüşmeler neticesinde, Sağlık Bakanlığımızın girişimleriyle de Tip 1'lerle ilgili bir netice alındı ve bunlar ilaçlarını alıp kullanabiliyorlar ama Tip 2'ler, Tip 3'ler var ve bunlar eğer ilaçlarına kavuşamazlarsa şu anda yürüyen vaziyette olanların sandalyeye, sandalyede olanların yatağa, yatakta olanların da makineye bağlanacağı bir hakikattir."dedi.

Otizm ile ilgili teklife SMA hastalarının da eklenmesi gerektiğini vurgulayan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Dolayısıyla da bu hususla ilgili, ben, bu önergeye bu SMA hastalarının durumunun da eklenmesini hem önerge sahiplerinin hem de Meclisimizin takdirlerine arz ediyorum, sunuyorum. Tabii, burada yüksek maliyetlerden bahsediliyor ama bin sayısını bütçemiz kaldırabilecek vaziyettedir. Bunların birinci yıl için 6 doz almaları gerekiyor, yaklaşık bin kişi için bunun 2 milyar gibi maliyeti var fakat birinci yıldan sonra 3 doza düşüyor ve maliyet yarı yarıya azalıyor.Biz, bedelli askerlik konusu Türkiye'nin gündemine geldiğinde biz şöyle bir öneride bulunmuştuk: "Biz aslında ilkesel olarak bedelli askerliğe karşıyız ama görülüyor ki bu çıkacak, eğer şayet bu kabul edilirse buradan elde edilecek gelirin bir kısmı da bu SMA hastaları için ayrılsın." demiştik ve şu anda bedelli askerlik çıktı, en büyük müracaat oldu, 10 milyarın üzerinde de bir nakit para toplandığını biliyoruz. Bu paranın beşte 1'i eğer SMA hastaları için ayrılabilirse Türkiye'deki bütün SMA hastaları ilaçlarına kavuşabilecekler. Biz Büyük Birlik Partisi olarak bunu öneriyoruz ve bu önerimizin sonuna kadar da arkasında olduğumuzu ifade ediyorum." şeklinde konuştu.