Bakanlık son dakika karar değiştirdi! Ev sahiplerine ceza yok

Konut ile iş yeri sahibi gelirlerinin kira geliri raporlama süreci tamamlandı. Gelirini beyan etmeyenler yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin açıklamasında kira, maaş ve sermaye kazancı elde ederken vergi beyannamesi vermeyen mükelleflerin tespitlerinin yapıldığını söyledi ve "Beyanname vermeyenler pişmanlık nedeni ile beyanname verebilirsiniz. Pişmanlıkla yapılan bir açıklamanın herhangi bir cezası yoktur." diye konuştu.

Bakanlık son dakika karar değiştirdi! Ev sahiplerine ceza yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, , raporlama dönemi sonundan sonra yapılan çalışmaları kira gelirlerine ilişkin değerlendirdi. Vergi idaresinin mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu artırmaya yönelik tedbirleri hayata geçirdiğini hatırlatan Şimşek, bu yıl başı itibariyle kira geliri olan ve bunu beyan etmesi gereken mükelleflerin tespiti ve bilgilendirilmesiyle ilgili birçok çalışma yapıldığını söyledi.

Bakan Şimşek, bu çerçevede bankalar, sigorta şirketleri, kadastro müdürlükleri ve nüfus müdürlükleri başta olmak üzere birçok kuruluştan alınan bilgiler doğrultusunda yapılan analizler sayesinde fiili olarak değerlendirilen yaklaşık 1,5 milyon konutta denetim çalışması yapıldığını söyledi.

Her yerleşim yerini ziyaret eden vergi dairesi çalışanları tarafından ev sahibi, kiracı ve kira tutarıyla ilgili bilgilerin elde edildiğini belirten Bakan, bu kapsamda 400 binin üzerinde adreste etkin kontroller yapıldığını ifade etti.

“BEYAN SAYISI %27 ARTTI”

Bakan Mehmet Şimşek, aynı zamanda Dijital Vergi Dairesi'ne eklenen "Kira Bildirim Formu" aracılığıyla kiracıların kiraladıkları konut ve işyerine ilişkin bilgileri hem hızlı hem de kolay başkanlığa iletmelerine olanak sağlandığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Başkanlığımız, raporlama dönemi başlangıcı olan 1 Mart'a kadar beyanname vermesi gereken bir milyondan fazla mükellef ile beyannamelerini doğru şekilde vermeyen bir milyondan fazla mükellef için bilgilendirme ve SMS hatırlatmaları gönderdi. Bu dönemde mükellefler, vergi beyannamelerini alışveriş merkezleri ve vergi dairelerinde yer alan gişeler aracılığıyla kolaylıkla verebiliyorlar."

Raporlama dönemi sonuçlarıyla ilgili konuşan Bakan Şimşek, “5 Nisan Cuma sona eren raporlama döneminde 1 milyon 811 bin vergi mükellefinin kira, maaş, işletme sermayesi geliri ve diğer gelir ve gelir beyanlarından geliri vardı. Söz konusu mükelleflerin verdikleri beyannamelerle 399,2 milyar lira matrah, 126,9 milyar lira tutarında vergi beyan edildi" dedi.

Bakanlık son dakika karar değiştirdi! Ev sahiplerine ceza yok

Geçen yıl mart ayı içerisinde 1 milyon 423 bin vergi mükellefinin 192,4 milyar lira vergi matrahı beyan ettiğini, 63,2 milyar lira tutarında vergi beyan ettiğini hatırlatan Şimşek, beyanname sayısının yüzde 27 arttığını, vergi matrahının yüzde 107 ve yüzde 101 olduğunu söyledi.

Bu yıl beyanname, matrah ve vergi beyannamelerinin sayısının, Beyanname sisteminin uygulamaya hazır olduğu 2016 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığına dikkat çeken Bakan Şimşek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Raporlama döneminin bitiminden sonra Vergi Dairesi, kira, maaş ve sermaye kazançlarından gelirleri olmasına rağmen vergi beyanında bulunmayan vergi mükelleflerini tespit etti. Bu vergi mükellefleri, dava açılmak üzere en kısa sürede vergi dairesine aktarılacak. Geliri olduğu halde vergi beyannamesi vermeyen kişiler hakkında cezai işlem yapılması, vergi dairesinden yazı almadan Vergi Usul Kanunu pişmanlık hükümlerinden yararlanarak vergi beyannamesi vermesini sağlayabilir. Pişmanlığın bildirilmesinin herhangi bir cezası yoktur. Hazır Beyanname sistemi ile internet erişimi olan her yerden iade yapılabiliyor ve vergiler bu sistemden banka veya kredi kartı kullanılarak online olarak ödenebiliyor.”

“VERGİ KAÇIRANLAR CEZALANDIRILACAK”

Bakan Şimşek, kayıt dışılığın azaltılması ve rekabet ortamının iyileştirilmesine yönelik tedbirleri almaya devam edeceklerini belirterek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Kayıt dışı ekonomi ile mücadele çerçevesinde bu yıl yapılacak çalışmalar arasında yer alan kira kontrolü kapsamlı ve ülke genelinde uygulanıyor. Adil rekabet ve aynı zamanda mali disipline yönelik kayıt dışılıkla mücadeleyi hızlandırıyoruz. Gelir kaybı ve vergi kaçakçılığı yoluyla haksız kazanç elde edenlerin her zaman peşine düşeceğiz. Vergi kaçakçılığının önüne kesin olarak geçilecek."

KİRA BEYANNAMESİNİ NASIL VEREBİLİRİM?

Vatandaşlar internet üzerinden "www.gib.gov.tr" adresinden "Hazır Beyanname Sistemi"ne giriş yaparak hazırlanan ya da gerekli değişiklikleri yapılan beyannameleri onaylayarak kira beyannamelerini hızlı ve kolay verebilmektedir. Bu işlem ikamet yeri vergi dairesinde de yapılabilir. Ready raporlama sistemine haftanın 7 günü, günün 24 saati erişilebilir.

Mükellefler vergilerini interaktif vergi dairesi ve GİB mobil uygulaması, lisanslı banka şubeleri, alternatif ödeme kanalları (İnternet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık) faaliyetleri, PTT işyeri ve tüm vergi daireleri aracılığıyla ödeyebilecek.

Mükellefler, Vergi Dairesi çağrı merkezi “Vergi İletişim Merkezi”ni (VİMER-189) arayarak yıllık beyanname verme ile ilgili her türlü bilgiyi alabilirler.

KİRA GELİR VERGİSİ HESAPLAMA

Ödenecek vergi hesaplanırken vergiden muaf olan kısım öncelikle toplam konaklama kira gelirinden düşülecektir. Geriye kalan giderler belirlenerek vergi matrahından düşülür, ödenecek gelir vergisi tutarı ise kalan kısımdaki parantezlere göre hesaplanır.

Yıllık beyanname verirken ayrıca damga vergisi ödenir.

Sahiplere ilişkin 2024 yılı için gelir vergisi muafiyeti açıklandı. Vergi Dairesi, 2024 yılı konut kira geliri için 33 bin lira gelir vergisi muafiyeti açıkladı.

Dolayısıyla ev sahiplerinin yıllık 33 bin liranın altı kira geliri elde etmesi durumunda herhangi bir gelir vergisi ödemesi gerekmeyecek.

Bu rakam 33 bin liranın üzerinde kazananlar için istisna sayılacak. 33.000 liranın üzerindeki tutarlar vergiye tabi olacak.