YÖK Başkanı Duyurdu: AÖF'te 2020-2021'e Özel Değişiklik

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç bir son dakika açıklaması yaptı. Saraç yaptığı açıklamada 2020-2021 eğitim öğretim yılına mahsus AÖF 'de yatay geçiş düzenlemesi yaptıklarını söyledi.

YÖK Başkanı Duyurdu: AÖF'te 2020-2021'e Özel Değişiklik

YÖK Duyurdu: AÖF'te Değişiklik.

Yükskeöğretim Kurumu Başkanlığı tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. 

"Yükseköğretimimizi Covid-19 salgını sonrasındaki küresel değişime, yeni ve zorlu sürece hazırlamak ve özellikle uluslarasılaşmada son yıllarda katettiğimiz büyük mesafeyi kaybetmemek amacıyla bir dizi kararlar aldık. " notu ile paylaşım yapan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç , açıköğretime önümüzdeki yıla mahsus olmak kaydıyla bir düzenleme yaptıklarını duyurdu.

Saraç yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki yıla mahsus olmak kaydıyla, ÖSYS/YKS Puanına veya muadil belgelere sahip olmak koşulunu sağlamaları halinde dileyen öğrenciler, Türkiye'deki açık öğretim programlarından herhangi birine yatay geçiş başvurusu yapabilecek. Bu durumda ilgili üniversiteler bu öğrencilerin  programa intibaklarını gerçekleştirecek." dedi.

HER SINIFTA YATAY GEÇİŞ İMKANI

Önümüzdeki yıl her sınıftan yatay geçiş yapılabileceğini söyleyen Saraç, şu ifadeleri kullandı:

"Küresel Salgın dolayısıyla ve 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz dönemi ile sınırlı olmak üzere öğrenciler, birinci sınıf ve son sınıf da dâhil bütün sınıflara yatay geçiş başvurusu yapılabilecektir. Bu şekilde yurt dışında okuyan tüm öğrenciler, okudukları sınıf ne olursa olsun belli şartlar dâhilinde Türk yükseköğretim sistemine dâhil olabilecekler.

Bilindiği üzere mer'i mevzuata göre ilk ve son sınıflara yatay geçiş yapılamamaktadır. Dolayısıyla bu düzenlemede küresel salgın dönemine mahsus olmak üzere geniş bir imkan sunulmaktadır. 

Covid-19 Küresel Salgını dikkate alınarak sadece “2020-2021 Eğitim ve Öğretim yılı güz dönemine mahsus olmak" üzere ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş hususlarında özet olarak:

Ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş kontenjanları artırıldı,

İlk 1000'deki üniversitelerden yatay geçiş talep edenler için yeni imkanlar sunuldu,

Birinci ve son sınıfa da yatay geçiş başvuru imkânı sağlandı,

Şartları sağlayan ve dileyen öğrenciler için de açıköğretim programlarına geçiş yapabilmelerinin yolu açıldı."

YATAY GEÇİŞ NEDİR?

Yatay geçiş, bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından, başka bir üniversitenin benzer programına geçme işlemidir. Yatay Geçiş üniversiteler arasında yapıldığı gibi, üniversite içinde de yapılabilir. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA