Açıklama Geldi: O Bölümü Tercih Edenlere 2020 TL Burs

Son dakika açıklaması: İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz yaptığı son dakika açıklamasında, öğrencilere sevindirici haber verdi.

Açıklama Geldi: O Bölümü Tercih Edenlere 2020 TL Burs

O Bölümü tercih edenlere 2020 TL burs verilecek.

Geçtiğimiz yılı 10.5 milyar dolarlık ihracat rakamı ile tamamlayan ve dünyanın yedinci, Avrupa Birliği ’nin ise en büyük ikinci büyük tedarikçisi olan Türk tekstil ve hammaddeleri sektörü, 2019 yılı için hedef büyüttü ve yeni projeler başlattı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, bu yıl dünyanın en büyük beş tedarikçi arasına girmek istediklerini söyledi. 

Mevcut pazarların yanında potansiyel pazarları da ihmal etmediklerinin altını çizen Öksüz, “188 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Sektör olarak en fazla ihracatı 5.4 milyar dolar ile Avrupa Birliği ülkelerine yaptık. Ülkeler itibariyle bakıldığında ise en büyük ihracat pazarlarımız Almanya ve İtalya’ya bu dönemde ihracatımız 870 milyon doların üzerinde gerçekleşti. İlk 20 ihracat pazarımızın 15’inde ihracat artışı gerçekleştirdik. Ayrıca geçen sene Rusya’ya ihracat yüzde 107,3, Belarus’a yüzde 42,5, Portekiz’e ise yüzde 26,3 oranlarında ihracat artışı yakaladık. İhracat yaptığımız ülkelerin yüzde 71’inde ihracatımızı artırmayı başardık." dedi.

ÇALIŞACAK ELEMAN BULAMIYORUZ

Kahramanmaraş'ta bulunan pamuk tesisinde çalıştıracak  personel bulamadıklarından yakınan Öksüz" Kahramanmaraş'taki tesisi Suriyeliler olmasa çalıştıramayacaktık. En büyük sıkıntımız gençlerin çalışmak istememesi. İşsizlik ve sosyal yardımlar yerine istihdama teşvik verilirse daha güzel olur" ifadelerini kullandı.

BURS İMKANI

Tekstil sektörünün olumsuz bir şekilde algılandığı, toplumda öyle bilindiğini söyleyen Öksüz, yakın zamana kadar Tekstil Mühendislerinin yüksek puanla alınırken şimdilerde kontenjanların dolmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Sektörümüz ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücüne ulaşmakta güçlük çekiyor. 2017 yılında yüzde 86 doluluk oranına sahip olan Tekstil Mühendisliği bölümlerinin doluluk oranları bu yıl yüzde 42’ye kadar düştü. 2018-2019 döneminde tekstil mühendisliği bölümünü sadece 228 öğrenci tercih etti. Halbuki bizim her yıl 400-500 öğrenciye ihtiyacımız var. Sektörümüzde oluşturulan negatif algının önüne geçebilmek ve yetişmiş insan gücüne duyduğumuz ihtiyacı giderebilmek amacıyla, Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri, Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ve YÖK işbirliği ile bir mutabakata vardık. Bu kapsamda tekstil mühendisliğini tercih eden öğrencilere iş garantili burs sistemi için bir yol haritası oluşturduk ve Bakanlığın onayına sunduk. İlk 100 bine giren öğrencilere burs ve iş garantisi vermek istiyoruz. Bakanlık onayını alır almaz asgari ücrete eşit olacak bir burs miktarı ile programı başlatacağız."

Kamubulteni.com | Ankara