Bakan Koca'dan Son Dakika Açıklamaları! Yeni Bir Uygulamaya Geçiyoruz

Son Dakika! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Koca'dan Son Dakika Açıklamaları! Yeni Bir Uygulamaya Geçiyoruz

BAKAN KOCA'NIN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

Vaka sayılarımız bir süredir yükselişte. Son bir buçuk ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık. 1 Temmuz'da hasta sayımız 1192 idi bu sayı dün 1263 olarak gerçekleşti. Az veya çok her artış uyarıcı olmalıdır. Fakat artışlar , yılgınlığa, yenilgi duygusuna yol açmamalıdır. 12 Haziran'da tespit edilen yeni hasta sayısının 1592 olduğunu, güç birliği ile bunu 1000'in altına çektiğimizi unutmayın. Salgın bir süreçtir. Çeşitli sebeplerle zaman zaman vuku bulacak artışlar, bizi yıldırırsa zafer uzar. Bunun için sizleri dirayetli, inançlı olmaya davet ediyorum. Salgınla mücadelemiz, başarıyla sürüyor. Bundan kuşkunuz olmasın.

Türkiye'nin salgınla mücadelesine başarısızlık etiketi yapıştırmaya çalışan varsa salgının ne anlama geldiğini ya bilmiyor ya da unutmayı tercih ediyor. Tarihte düz çizgi halinde seyreden salgın olmamıştır. Vakaların azalması, yükselmeyeceğine güvence teşkil etmemiştir. Koronavirüse karşı bugün itibariyle geldiğimiz noktayı özetlemeye çalışayım. Bugünkü test sayısı yeni hasta sayısı ve ağır hasta sayısı öne çıkan başlıklardır. Yeni hasta sayılarının tekrar binin üzerine çıkmasından sonra 3 Ağustos'ta 41 bin olan test sayısı dün 82 bin olarak ortaya çıktı. Bu sayı 100 binin üzerine çıkabilecek. Kronik rahatsızlığı olmayan, yaşı genç, hastalığı hafif belirtilerle geçirenler evlerinde izole edilmekte. Sağlık ekiplerimiz hastalığı hafif geçiren kişilerle, tedavi ve izolasyonunun 3, 7 ve 14. gününde irtibat kurmakta, takip etmektedir. Evde tedavi edilen hastalarımız için yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Hekimlerimiz hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak. Hasta takibinde teknolojinin yardımıyla yeni bir adım atmış olacağız.

Türkiye hastaların koronavirüs tedavisini erken aşamada başlatmaktadır. İlaç tedariğinde herhangi bir sıkıntımız yoktur. Antiviral ilacın yerli üretimine 4 firma tarafından başlanmıştır. Tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılandığı nadir ülkelerden biriyiz. Salgının sonuçları açısından en önemli gösterge ağır hasta sayısıdır. Ağır sayımız dün 686'ya ulaştı. Bu hastalarımız çoğunlukla büyüklerimiz ve kronik rahatsızlığı olan kişiler. Tedavileri gerçekten büyük zorlukla gerçekleşiyor. Bizim farkında bile olmadığımız nefesler için onlar her şeylerden vazgeçecek hale geliyorlar.  Bu durum çoğu hastanın kovid 19 'u hafif yaşadığı gerçeğini bize unuttaracak kadar ciddidir.

1 Temmuz'da 7507 olan filyasyon ekibi sayımız 9 bin 344 'e çıktı. Her filyasyon ekibimizde 1 hekim görevlendirdik.  Sivas ve Urfa'da kısa bir süre yaşanan yoğun bakım hasta doluluğu dışında bir sorunla karşılaşılmamıştır. Servis yatağı doluluk oranı %51.3 , Yoğun bakım doluluk oranı 64.3, Ventilatör doluluk oranı 31.7'dir. Sağlık sistemimiz, çalışanlarımız, hastanelerimiz ihtiyaca cevap verecek düzeydedir. Temaslı, tanı konulan kişi sayısı artıyor. Biz de zaman içerisinde salgınla bölgesel şartlar içerisinde mücadele yöntemini seçtik. Savaşı coğrafyanın bölgedeki sosyal hayatın gelenek ve göreneklerinin yapısı neyi gerektiriyorsa bunu yapıyoruz. Her şehirde farklı kararlar alınıyor. Vaka artışlarının dikkat çektiği illerin kurullarıyla ortalama haftada 2 toplantı düzenledik. 10 şehirde vaka sayıları düştü, 12 şehirde stabil hale geldi, 7 ilde mücadele devam ediyor.

HES adlı bir mobil uygulama geliştirmiştik. Bu uygulamaya riskli alan özelliğini kazandırdık. Kırıkkale'de pilot olarak başlayan bu özellik ay sonunda Tüm Türkiye'de hayata geçecek. Bu özellik karakod taratılarak size bilgi verecek. Yakın tarihte orada bir kovid hastası olmuş mu bunu göreceksiniz. HES kodu üreten vatandaş sayısı 25 milyonu geçti.

Bizler sağlık ordumuz olarak sizler için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Asla bir geri adım olmayacak. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da yapacağımız her hasbihalde devletimizin, bilim insanlarımızın, bakanlığımızın çalışmalarının bir konuşmaya sığmayacağını göreceksiniz.

Maske , mesafe, temizlik kurallarına uymalıyız. Mücadeleyi kazanana kadar hayat tarzımız kontrollü sosyal hayat olmalıdır. Birlikte vaka sayılarını azaltmayı, çocuklarımıza daha sağlıklı sosyal ortam sunmayı ödev olarak sunuyorum.

Okullarda yüz yüze eğitime geçilecek tarih önem arz ediyor. Sonbahara girmiş olacağız. Grip vakaları artmış olacak. Çok dikkatli olmanızı rica ediyorum. Eğer salgın tedbirlerine uyarsanız işimiz kolaylaşacak. Koronavirüsle gribin bulaşma yolları aynıdır. Haberlerden duyduğunuzu zannediyorum. Bilim dünyası koronavirüsün zaman içerisinde zayıflayarak grip gibi olacağını yazmaya başlamıştır. Bunlar temkinle karşılanması gereken iyi haberlerdir. Yayılım arttıkça direnci düşük olan insanlara virüs kolay bulaşacak. Kayıplar artarak. Dolayısıyla bu haberleri hastalığı yeneceğimiz işaretleri olarak kabul etmeli fakat kurallardan asla taviz vermemeliyiz. 

19 AĞUSTOS KORONAVİRÜS TABLOSU
 

Resim

Konya'da %27.6 olan pnömani oranı son 3 günde %10.2 'ye kadar düştü. Özellikle ilaç kullanımı artış gösterdiği için. İzmir'de son ay pnömani oranı %13.7 idi, son hafta %7.78'e, son üç gün %6.17'ye indi. İstanbul'da son ay 6.83, son hafta 4.28, son üç gün 3.67'ye kadar pnömani oranı düştü. Ankara'da yüzde 12.2 idi, son hafta %5.61'e , son 3 günde %4.57'ye kadar düşmüş oldu. Türkiye'deki zatürre oranını ne kadar aşağı indirebilir, ne kadar erken döneminde ilaçları verebilirsek, hastaneye yatışların düşüşünü sağlayabiliriz.  Ağır hasta sayımızın azalıyor olması bizim için çok önemli. Ağır hasta sayımızın önümüzdeki haftalarda azalmasını bekliyoruz.

OKULLARIN 21 EYLÜL'DE YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLAMASI

Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte sürekli iletişim halindeyiz. Biz 21 Eylül'de doğrusu okulların temelde açılması yanında bir yaklaşım içerisindeyiz. Kademelendirme tarzında olur. Önümüzdeki haftalarda MEB ile durumu netleştirerek açıklaması yapılmış olur. Bazı sınıfların bir şekilde eğitime başlaması gerektiğini biliyoruz. Genel anlamda 21'inde eğitime başlanması esas, ama eğer salgındaki seyir farklı seyrederse kademelendirme yöntemiyle MEB ile de bu konuyu konuşarak bir noktaya gelinmiş olur. Temelde açılması eğilimi, kademelendirme tarzında olabilir. Gerektiğinde uzaktan online, karma yöntemlerle olabilir.

AŞI ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

Ülkemizdeki aşı çalışmasıyla ilgili toplam 13 çalışma olduğunu, 3 çalışmanın hayvan fare çalışmasının bittiğini, preklinik çalışmalarının devam ettiğini, bunun için aşı çalışması yapan tüm arkadaşlarımıza, araştırmacılarımıza her türlü kolaylığı gösterme noktasında bir çalışma içerisindeyiz. Rusya, Çin, Almanya ve İngiltere'nin çalışmaları var. Burada Rusya ile aşı ile ilgili iletişim içerisinde olduğumuzu biliyorsunuz. Faz 3 çalışmasının Türkiye'de yapılması için konuştuk. Bununla ilgili sözleşme taslağı hazırlandı. Preklinik çalışmaları görerek çalışmaları yapabiliriz. Çin ve Almanya da yapılan çalışmayla ilgili de bize faz3 çalışmasını Türkiye'de yapmak üzere müracaat oldu. Bu anlamda da kolaylık göstereceğimizi ve iletişim içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim.