Harekatta Görevli İki Askerin TSK'dan İlişiği Kesilecek

Diken 'den Ali Yılmaz, bugün kaleme aldığı yazısında, Zeytin Dalı Harekatı 'nın 3 'üncü gününde üsteğmen Oğuz Kağan Usta ve uzman çavuş Mehmet Muratdağı 'nın  yaşamını yitirerek şehit olduğunu , şehitlerimizin naaşlarını almayan askerlerin ilişik ksme cezasına çarptırıldığını bildirdi. .

Harekatta Görevli İki Askerin TSK'dan İlişiği Kesilecek

Afrin 'de görev yapan iki askere ilişik kesme cezası.

Bölgede şehit olan iki askerimiizn naaşları çatışma bölgesinde kaldığı için alınmadı. Askerlerimizin naaşlarına operasyon sonrası ulaşıldı. 

Olayda sorumluluu olduğu belirtilen üsteğmen Burak Y. ve uzman çavuş Murat A. hakkında 2. Ordu Komutanlığı ve 2. Ordu'ya bağlı 1. Komando Tugay Komutanlığı iki farklı soruşturma başlatıldı. 

Başlatılan her iki soruşturmada da iki askerin kusurlu olduğu belirtildi.  Bu soruşturmaları inceleyen Hukuk Hizmetleri Başkanlığı da  kusurları olduğunu belirttiği askerlerin ilişkilerinin kesilmesinin  ölçülülük ilkesine uymayacağı kaydedildi.

Bir diğer soruşturma da KKK Yüksek Disiplik Kurulu tarafından başlatıldı. Başında Kurmay Başkanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, 6 tuğgeneral ve 2 albayın olduğu kurul, çatışmaya giren 13 personelin ifadesine başvuruldu. 

Kurul, üsteğmen Burak Y. ve uzman çavuş Murat A. hakkında 'silahlı kuvvetlerden ayırma cezası' verdi.

ÇEKİLME EMRİNİ BEN VERDİM

2. Ordu'ya bağlı 1. Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral K.K., sahadaki personelin talebi üzerine geri çekilme talimatını kendisinin verdiğini soruşturma kapsamındaki ifadesinde söyledi. 

Tuğgeneral K., geri çekilme sürecinde çatışma bölgesinde kalan naaşların da alınamadığını bildiğini dile getirdi.

Üsteğmen Burak Y., yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

"Bütün gece yağmur altında kaldık. Üstümüz ıslak ve çamurluydu. Personelde el uyuşması ve donma belirtileri başladı. Dört-dört buçuk saat boyunca çatışma sürdü. Personelin moral ve motivasyonu azaldı. Silahların bir kısmı çamur nedeniyle tutukluk yaptı. Ateş gücümüz azalmaya başladı. İçinde bulunduğumuz olumsuz durumdan dolayı karşılık veremeyecek duruma geldik. Soğuktan dolayı eli ayağı uyuşmuş, kendinde olmayan ve hipotermi başlangıcı gözlemlenen personelim vardı."

Zırhlı araçların da gelemedini söyleyen Üsteğmen Burak Y.  "Gelen bir araç da roketle vuruldu. Bize ulaşmaya çalışan Özel Kuvvetler Komutanlığı timi bize ulaşamadı" dedi.

Naaşların alınmadığı sorusuna da şu şekilde cevap verildi:

"Ateş çok yoğun ve yakın mesafedeydi. Naaşları almak için çok çabaladım. Ancak uzun süren çatışma ortamı, hava şartları ve takviye gelmemesi, beraber hareket ettiğimiz ÖKK personeli ve ÖSO grubunun yanımıza gelmemesi naaşları almamızı engelledi. Naaşların alınması ile ilgili bir emir almadım. Benim de artık zaman geçtikçe durumumuzun kötüleşmesi sonucu öncelikli amacım daha fazla şehit ve yaralı zayiatımızın olmaması oldu."

Uzman çavuş Murat A. da "Bütün gece yürüdük. Sürekli yağmur yağdı. Çatışma nedeni ile uzun süre hareketsiz kalınca bazı arkadaşlarda donma tehlikesi baş gösterdi. Yine mühimmatımız da bitme noktasındaydı" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA