Yıllık İzin Kaç Gün İzin Kullanmayanlar Parasını Alabiliyor Mu

Milyonlar çalışanı ilgilendiren ama birçok insanın detaylarını bilmediği yıllık izin konusunu ele aldık haberimizde. Peki yıllık izin kaç gün, izinler nasıl kullanılır?

Yıllık İzin Kaç Gün İzin Kullanmayanlar Parasını Alabiliyor Mu

Resmi olarak sigorta kaydı yapılan her çalışanın yıllık izin hakkı bulunuyor. İşyerinde bir yılını dolduran işçiler, kıdemlerine göre 14 günden başlayıp 26 güne kadar izin kullanabiliyor. Ulusal bayram, dini bayram, resmi tatil ve hafta tatili gibi günler yıllık izinden sayılmıyor.

Yıllık İzin Kullanınca Maaş Kesilir Mi?

Sigortalı çalışan bütün herkesin hem yasada hem de anayasada belirtilen şartlara göre yıllık belli miktarda ücretli izin hakkı bulunuyor. Bu yasal olan ücretli izinde çalışanın maaşı kesilmiyor. Yani yasal olarak hakkınız olan yıllık izninizi kullandığınızda maaşınızda ücret kesintisi olmuyor. İşverenin yasal olarak kullanmak zorunda olduğu bir izin. İşveren 'kullandırmıyorum' diyemediği gibi işçi de 'ben kullanmıyorum' diyemiyor.

Yıllık İzin Kaç Gün

Yıllık izinden yararlanabilmek için aynı işyerinde kesintisiz olarak bir yılınızı doldurmak zorundasınız. Bir yılını dolduran işçiler daha sonra izin kullanmaya başlayabiliyor. 1-5 yıl arası çalışanlar en az 14 gün, 5-15 yıl arası en az 20 gün, 15 yıl ve daha fazlası için en az 26 gün izne hak kazanıyor. 50 yaş üstü ve 18 yaş altı çalışanların izinleri 20 günden az olamaz. Yer altı işleri dediğimiz işlerde çalışan işçilerin ise yıllık izinlerine buradaki izinlerden ek olarak 4 gün daha ekleniyor.

Yıllık İzin Kullanmayanlar Parasını Alabiliyor Mu?

4857 Sayılı İş Kanununun 59. maddesi, "iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmesinin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir" şeklindedir.

Sözleşme veya sözleşme eki niteliğinde olan ek sözleşmeler ile belirlenen son ücret, brüt ise son brüt ücret üzerinden, net ise son net ücret üzerinden hesaplama yaparak izin ücretinin ödenmesi gereklidir. Bu ücret hesabında, sadece çıplak ücret (asıl ücret) esas alınacak fazla çalışma, primler, hazırlama, tamamlama ve temizleme ücretleri ve sosyal yardımlar dikkate alınmıyor.

Kullanılmayan yıllık izinler her türlü yasal kesintiye tabi olacaktır. Asıl aldığınız ücrette hangi kesintilere uğruyorsa izin ücreti de aynı kanuna tabi olarak aynı kesintilere uğrar. İşçi ve işsizlik primi, SGK, gelir vergisi ve damga vergisi bu kesintilere tabidir.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /