EYT'yi kaçıranlara son fırsat! Erken emeklilikte bilinmeyen detay!
Erken emeklilik hayali kuran birçok kişi, yaş şartını beklemeden emekli olmanın yollarını araştırıyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, yaşsız emeklilik konusunda bilinmeyen tüm detayları açıkladı. Karakaş, SGK mevzuatında yapılan değişikliklerle birlikte erken emeklilik için hangi adımların atılması gerektiğini sıraladı.
Engelli vatandaşlar için erken emeklilik fırsatları sunuluyor. Sigortalı olduklarında en az %60 oranında çalışma gücü kaybı yaşayanlar, malulen emeklilik hakkından yararlanabiliyor. Ancak, bu oranın altında kalanlar için farklı yollar da mevcut. Engellilik oranı %50 ile %59 arasında olanlar, en az 16 yıl sigortalı olma şartıyla 4320 gün prim ödeyerek yaş şartı aranmaksızın emekli olabiliyorlar. Engellilik oranı %40 ile %49 arasında olanlar ise 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 gün primle emeklilik hakkını elde edebiliyor.
1800 GÜN PRİMLE MALULEN EMEKLİLİK
Malulen emeklilik için, sigortalının çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmesi gerekiyor. Bu şartı yerine getirenler, 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün prim ödeme şartıyla yaş beklemeden emekliliğe hak kazanıyor. Karakaş, maluliyet durumunun teşhisi halinde sigortalıların yaşadıkları ilde SGK’ya başvurarak maluliyet tespiti yaptırabileceklerini belirtti.
ALTERNATİF YAŞSIZ EMEKLİLİK YOLLARI
Engellilik oranı %60’ın altında olanlar için de alternatif emeklilik yolları bulunuyor. Karakaş, %40 engellilik oranıyla da emeklilik hakkı elde edilebileceğini vurguluyor. Bu durumda, 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü veya 20 yıl sigortalılık ve 4400 gün prim günü koşullarını sağlayanlar, yaş şartı aranmaksızın emekli olabiliyor.
SGK mevzuatında yapılan bu düzenlemeler, özellikle EYT kapsamına giremeyenler için yeni fırsatlar sunuyor. Yaş beklemeden emeklilik hayali kuranlar için sunulan bu seçenekler, doğru planlama ve mevzuata hakimiyetle gerçeğe dönüşebilir.