Uzman Jandarmalar için Yeni Kanun Teklifi Mecliste

Uzman jandarmaların 2012 yılından bu yana yaşadığı kadro sıkıntılarının önüne geçilebilmesi, jandarma erbaş ile jandarma astsubay arasında sıkışan kadronun açıklığa kavuşturulması için TBMM'ye yeni kanun teklifi sunuldu.

Uzman Jandarmalar için Yeni Kanun Teklifi Mecliste

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Av. Murat Bakan tarafından meclise bugün sunulan kanun teklifinde, uzman jandarmaların , jandarma astsubay yardımcısı kadrosuna geçirilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Teklifin genel gerekçesinde 2012 yılında japatılan Uzman Jandarma Okulu'nu hatırlatan İzmir Milletvekili, "Bu tarihten itibaren kadrolarının yarıdan fazlası astsubay kadro ve görevlerine çevrilmiş ve görevde olan Uzman Jandarmalar Astsubay kadrolarına atanarak astsubayın işleri yaptırılmış ve halen de yaptırılmaktadır. Görevde bulunan Muvazzaf Uzman Jandarmalara okulun kapatılması ile birlikte sizler nasıl olsa astsubayın görevini yapıyorsunuz aynı eğitimi aldınız aynı şartlarda çalışıyorsunuz o nedenle bir Program dahilinde sizleri de bir üst statü olan Astsubay statüsüne geçirilecektir diyerek emirler yazılmış ve personel beklenti içerisine sokulmuştur. Uzman jandarmaların subay, Astsubaylar gibi 15 yıl mecburi hizmete tabi oldukları, Astsubaylarla eğitim seviyelerinin aynı oldukları bir gerçektir." ifadelerini kullandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde karşılığı bulunmayan sadece Jandarma Genel Komutanlığı emrinde görev yapan Uzman Jandarmaların , görevli astsubaylar ile Jandarma uzman erbaşlar arasında sıkışan kalan bir kadro olduğunu belirten Murat Bakan, "Jandarma Genel Komutanlığı emrinde görevli 3466 Sayılı Uzman Jandarma Kanununa tabi Muvazzaf ve Kadrolu Uzman Jandarmaların; 3269 sayılı Kanuna tabi Sözleşmeli Jandarma Uzman Erbaşlarla "uzman" kelimesinden ve isim benzerliğinden dolayı sık sık karıştırılmakta ve özlük hakları düzenlenmesinde mağduriyetler yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Kanun teklifimizle, uzman jandarmaların bu mağduriyetinin giderilerek ortaya çıkan rütbe ve unvan karışıklarının giderilmesi amacıyla Jandarma Yardımcı Astsubay olarak tanımlanması düzenlenmektedir." ifadelerini kullandı.