Uzman Erbaşlar için Güzel Haber! Resmi Gazete'de Yayımlandı

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda yapılan düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Uzman Erbaşlar için Güzel Haber! Resmi Gazete'de Yayımlandı

Yeni düzenlemeye göre uzman erbaşların 55 yaşında emekli olabilmelerinin önü açılırken, emekli aylıkları konusundaki haksızlıklar da ilgili düzenlemeyle giderildi.

TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Her kademeyi etkileyecek önemli düzenlemeleri içerisinde barındıran düzenlemeler de en önemli gelişmeler uzman erbaş haklarında meydana geldi. Tecrübelerinden etkin şekilde faydalanabilmek amacıyla uzman erbaşların emeklilik yaş haddi 55'e çıkarıldı. Uzman erbaşlar, gerekli gördükleri halde en gençlerinden başlamak üzere 60 yaşına kadar orduya alınabilecek. Uzman erbaşlar, emsallerinin aldığı emekli aylığı kadar emekli alacaklar, doğrudan uzman erbaş statüsünden emekli olanlar ile sivil memur kadrosuna geçirildikten sonra emekli olanların aylıkları arasındaki fark giderilecek.

Emekli uzman erbaşlar tarafından dernek kurulabilecek (MADDE 19 – 2847 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Türk Silahlı Kuvvetlerinden” ibaresi “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından” şeklinde, (b) bendinde yer alan “Türk Silahlı Kuvvetlerinden emeklilik veya maluliyet nedeniyle ayrılan astsubaylar ile uzman çavuş, uzman jandarma çavuşlar,” ibaresi “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından emeklilik veya maluliyet nedeniyle ayrılan astsubaylar,” şeklinde değiştirilmiş ve fıkraya (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.“e) Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından emeklilik, maluliyet ve sağlık nedeniyle ayrılan veya sözleşmesini yenilemeyerek ayrılan uzman erbaşlardan en az on yıl görev yapmış olanlar,”)

Komando branşında istihdam edilen uzman erbaşlar 40 yaşından doldurduktan sonra istihdam edildikleri sınıfların yönetmelikte belirlenen daha uygun kadrolarına alınabilecek. (MADDE 28 – 3269 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Yabancı Uyruklu Kişilerle Evlenen Subay ve Astsubaylar Hakkında Yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından” ibaresi “ilgili yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde Milli Savunma Bakanlığınca” şeklinde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir. “Komando branşında istihdam edilen uzman erbaşlardan 40 yaşını dolduranlar istihdam edildikleri sınıfların yönetmelikte belirlenen uygun kadro görev yerlerine atanırlar. Atama işlemi 40 yaşını doldurdukları yıl içerisinde tamamlanır. Bunlardan; istihdam edildikleri branşta göreve devam etmek isteyenlerden uygun görülenler, sağlık durumlarının elverişli olduğunu her iki yılda bir alacakları sağlık kurulu raporları ile belgelemeleri halinde aynı branşta göreve devam ettirilirler.)