TSK Personeli (Subay, Astsubay, Sözleşmeli Erbaş ve Er) ve TSK Personeli Olmak İsteyenleri Yakından İlgilendiren Düzenleme Mecliste

TSK'da disiplin kurallarını yeniden düzenleyen yasa teklifi TBMM Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

TSK Personeli (Subay, Astsubay, Sözleşmeli Erbaş ve Er) ve TSK Personeli Olmak İsteyenleri Yakından İlgilendiren Düzenleme Mecliste

AK Parti Gaziantep Milletvekili Kirazoğlu'nun ilk imzacı olduğu teklife göre uzman personelin daha fazla orduda kalmasının önü açılacak. Astsubay kıdemli başçavuşlarda 55 olan yaş haddi 60'a kadar çıkabilecek, Muvazzaf astsubay kaynakları arasına yedek astsubaylık da ekleniyor. Rütber yaş sınırları teğmen ve üsteğmen için 49, yüzbaşı için 55, binbaşı için 56, yarbay için 57, albay için 60 olarak düzenleniyor.

Terörle mücadelede görevli sağlık astsubaylarına sağlık tazminatı verilecek. TSK ve Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapan tabip ve diş tabiplerine de ek sağlık tazminatı ödenecek. Sözleşmeli erbaş ve erler, hafta içi mesai sonrasında ve hafta sonu görev sonrasında görev yerlerinden ayrılabilecekler. General ve amirallerin disiplin soruşturmaları teklifin yasalaşması halinde Genelkurmay Başkanlığı'nca değil Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütülecek.

General ve amiraller hakkında karar vermek üzere Milli Savunma Bakanı'nın başkanlığında ilgili kuvvet komutanları , Genelkurmay Personel Başkanı, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü ile Personel Genel Müdürü'nün de katılımıyla bir kurul oluşturulacak. Teklifin yasalaşması halinde amirlerin erbaş ve erler hakkında 7-30 gün arasında disiplin hapsi uygulayabilmesi söz konusu olacak. Oda hapsi, yedek subaylar, yedek astsubaylar ile erbaş ve erlerin askerlik sürelerine eklenecek ve terhis işlemlerini etkileyecek.

Kaynak: Hürriyet (Bülent Sarıoğlu)