Ombudsman'dan Temel İhtiyaç Kredisi Açıklaması

Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç bir son dakika açıklamasında bulundu. Malkoç yaptığı açıklamada temel ihtiyaç kredisinde yaşanan mağduriyetleri dile getirdi.

Ombudsman'dan Temel İhtiyaç Kredisi Açıklaması

KDK 'dan temel ihtiyaç kredisi açıklaması.

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından bir açıklama yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nun bugünkü görüşmelerine katılan Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç , yapılan başvurulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ombudsman Malkoç açıklamasında, 3 kamu bankası tarafından pandemi döneminde vatandaşlara verilen temel ihtiyaç kredisinde büyük sorunlar yaşandığını, on binlerce vatandaşın pandemi sosyal destek kredisi için başvuru yapmasına rağmen sonucunun olumsuz olduğunu, bundaki mağduriyetlerin giderilmesi için düzenleme gerekliliğini ifade etti. 

Plan Bütçe Komisyonu'nda konuşan Malkoç açıklamasında şunları söyledi: "Dosya ve kararlar konusunda bilgi arz etmek istiyorum: Ekim 2020 itibarıyla başvuru sayımız 87.144 olmuştur. 2020 yılında yapılan başvuruyu geçmiş yıllara oranladığımızda, geçmişteki yedi yılın tamamı kadar başvuru yapılmıştır. Bu artışın sebebi Covid-19 sebebiyle alınan idari ve diğer tedbirlerden kaynaklanmaktadır. Özellikle 3 kamu bankasının temel destek kredisine ilişkin yaptığı düzenleme ve bununla ortaya çıkan sorunlarla ilgili çok sayıda başvuru gelmiştir kurumumuza. Yine memnuniyetle ifade edeyim ki 2020 yılında Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan bu başvurulardan 84.754’ü karara bağlanmıştır yani 2020 yılında yapılan kurumumuza yapılan başvurular yüzde 93 oranında karara bağlanmıştır. Malumlarınız olduğu üzere, Kamu Denetçiliği Kurumu kendisine yapılan başvuruları altı aylık süre içerisinde karara bağlamak durumundadır. Vermiş olduğumuz kararlardan 67.389’u tavsiye veya kısmen tavsiyedir, 2.462’si dostane çözüm kararıdır, diğerleri ret kararıdır."

HANGİ SORUNLAR GELDİ?

Temel ihtiyaç kredisi için vatandaşlar, KDK 'ya on binlerce başvuruda bulundu. Bu başvurulardan en önemlisi de 5 bin liranın altında geliri olmasına rağmen binlerce kişiye kredi çıkmaması konusu oldu. Vatandaşlar, gelirlerinin düşük olmasına rağmen bankaların kendisine kredi verilmediğini söyledi ve KDK 'ya müracaat etti.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA