Okul Servislerine Yeni Düzenleme: Fiyat Tarifesi ve Şoför Şartları Değişti

Resmî Gazete'de yayımlanan yeni Okul Servis Araçları Yönetmeliği ile servis ücretlerine belediye tarifesi zorunluluğu getirildi. Şoförlerin ehliyet tecrübesi ve araç tescil şartlarında da önemli değişiklikler yapıldı.

Okul Servislerine Yeni Düzenleme: Fiyat Tarifesi ve Şoför Şartları Değişti

Milyonlarca öğrenci ve veliyi ilgilendiren Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler yapılarak Resmî Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, servis ücretlerinden şoför şartlarına kadar birçok kritik konuyu yeniden şekillendiriyor.

Yapılan en dikkat çekici değişikliğe göre, okul servislerinde fiyat belirleme yetkisi tamamen belediyelere geçti. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu uyarınca, servis taşımacıları artık belediyeler tarafından belirlenen fiyat tarifelerine uymak zorunda olacak. Bu değişikliğin, Danıştay'ın daha önce Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu çerçevesindeki tarife düzenlemesinin yürütmesini durdurma kararının ardından gelmesi dikkat çekti.

Yönetmelik, gerçek ve tüzel kişilerin birlikte taşıma hizmeti sunmasına da olanak tanıyor. Ancak bu iş birliği için yeni şartlar getirildi. Buna göre, kullanılacak araçların gerçek kişiler adına, tüzel kişiliklerde ise en az üç aracın ilgili şirket adına tescilli olması gerekecek.

Servis şoförlüğü için aranan ehliyet tecrübesi hesaplamasında da önemli bir kolaylık sağlandı. D sınıfı ehliyete sahip şoförlerin B sınıfı ehliyetle geçirdikleri sürenin en fazla 1 yılı, D1 sınıfı ehliyete sahip olanların ise en fazla 3 yılı, gerekli tecrübe süresinin hesabına dahil edilecek.

Ayrıca, yönetmelikteki "okul" tanımına "resmî ve özel" ifadesi eklenerek, yapılan düzenlemelerin istisnasız tüm devlet ve özel okulları kapsadığı netleştirildi. Böylece uygulamada herhangi bir kafa karışıklığının önüne geçilmesi hedefleniyor.