OHAL Komisyonu Ret Verdi: Mahkeme Bozdu-Emsal ByLock, Bank Asya ve 17-25 Kararları

OHAL Komisyonu 'nun ret kararı verdiği bazı kararlar hakkında HSK 'nın kurduğu mahkeme kararı bozdu ve emsal niteliğinde ByLock, Bank Asya ve 17-25 Aralık süreci kararı verdi.

OHAL Komisyonu Ret Verdi: Mahkeme Bozdu-Emsal ByLock, Bank Asya ve 17-25 Kararları

Hain darbe girişiminden sonra ilan edilen ve 2 yıl boyunca devam eden Olağanüstü Hal kapsamında çok sayıda KHK yayımlandı ve bu KHK 'larla 125 bin 678 kişi kamudaki görevinden ihraç edildi. 

Kapatılan kurumlar, gazeteler, okullar, özel kuruluşlar, dergiler, dernekler de eklenince , OHAL kapsamında KHK ile 131 bin 922 adet işlem yapıldı. Bu işlemleri incelemek , itirazları da değerlendirmek üzere OHAL komisyonu kuruldu. 

OHAL 'de KHK 'larla alınan kararlara yapılan itirazları incelemek üzere kurulan OHAL Komisyonu 'na 125 bin 600 başvuru yapıldı. Bu başvuruların yüzde 40'ı yani 50 bin  civarında dosya incelenerek karara bağlandı. Kalan dosyaların da incelemesi devam ediyor.

RET KARARLARI MAHKEMEYE GİDİYOR

Habertürk 'ten Fevzi Çakır, bugün kaleme aldığı yazısında, OHAL Komisyon 'unun red ve kabul kararlarının gereğinin yapılması için önce kurumlara gönderiliyor.  Ret kararlarına karşı ise Ankara 'da HSK tarafından kurulan dört özel yetkili idare mahkemesinde dava açılabiliyor.

31 BİN DAVA AÇILDI

OHAL Komisyonu tarafından verilen ret kararlarından şu ana kadar 31 bini Ankara 'da bulunan 19, 20, 21, 22. idare mahkemelerine taşındı. Dört mahkeme bu davalardan 4 bin dolayını sonuca kavuşturdu. Davaların çoğunluğu ret kararı ile sonuçlandı ve OHAL komisyonundan ret alanlar, mahkemeden de ret kararı aldı. Ancak mahkemeler, OHAL komisyonunun bazı ret kararlarını bozdu.

ÖNEMLİ İPTALLER

Komisyon, ByLock kullanımı, Bank Asya ve 17-25 Aralık süreci konularında üç önemli karar verdi.

Örgütün gizli haberleşme uygulaması ByLock kullanıcısı olduğu iddiasıyla kamu görevinden ihraç edilen ancak ByLock'u oğlu kullandığı tespit edilen, hakkında açılan örgüt üyeliği davasından da beraat eden memur hakkında OHAL Komisyonu'nca verilen ret kararını iptal etti.

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

Kamubulteni.com  | Ankara