Müjde: Ev Hanımlarına Her Ay Hibe Yardımı Yapılacak!

Devletin dar gelirli ailelere sağladığı destek ödemeleriyle ev hanımlarına destek olunacak.

Müjde: Ev Hanımlarına Her Ay Hibe Yardımı Yapılacak!

Devlet, dar gelirli ailelere yönelik destek ödemelerinin devam ettiğini duyurdu. Bu destekler, maddi sıkıntı yaşayan ev hanımlarının zor zamanlarında devletin yardımına koştuğu şeklinde ifade edildi. Ayrıca, çalışmayan ev hanımları için dul ve yetim aylığının düzenli bir gelir kaynağı haline geldiği belirtildi. Eşini kaybeden veya babası vefat eden kadınlara her ay maaş şeklinde düzenli destek ödemeleri yapıldığı ifade edildi.

VEFAT EDEN EŞTEN ÖDEME ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Bir eşin vefat etmesi durumunda, geride kalan eş veya çocuk olmadığı takdirde anne-baba için maaş bağlanabileceği belirtildi. Yasal düzenlemelere göre, alınan son maaşın %75'i çalışmayan eşe, eş çalışıyorsa bu oranın %50'sinin bağlandığı ifade edildi. Eğer evde iki veya daha fazla yetim çocuk bulunuyorsa, eş için %50, yetim çocuklar için ise her biri için %25 oranında maaş bağlanmaktadır.

ÖDEMELER NE KADAR?

Dul ve yetim maaşının hesaplanmasında en düşük emekli maaşı baz alınmaktadır. 2023 yılında yapılan Ocak zammıyla birlikte en düşük emekli maaşının 5.500 TL olduğu belirtilmektedir. Bu miktar üzerinden yapılan hesaplamalara göre, %25'lik artışta 1.375 TL, %50'lik artışta 2.750 TL, %75'lik artışta ise 4.125 TL olarak ödemeler yapılmaktadır.

GEREKLİ ŞARTLAR

Erkek ve kız çocukları belirli kurallara göre yetim maaşı alabilmektedir. Erkek çocuklar, öğrenci olmayanlar için 18 yaşına kadar bu maaştan yararlanabilirken, öğrenci olanlar için 20 yaşına kadar faydalanabilmektedir. Üniversite öğrencisi ise 25 yaşına kadar yetim aylığından faydalanabilir. Evlenmemiş kız çocukları ise ömür boyu bu maaştan yararlanabilmektedir. Sigortalı bir babanın evli kızı, babası öldüğünde evli olsa dahi boşandığı anda yetim maaşı kapsamına girerek bu ödemeyi alabilir."