Memur Ve Emekli Zammı İçin Yeni Rakamlar Ortaya Çıktı

Temmuz'da memur ve emekli maaşlarına yapılan zamla en düşük emekli maaşı 7.500 TL, en düşük memur maaşı ise 22 bin lira olacak.

Memur Ve Emekli Zammı İçin Yeni Rakamlar Ortaya Çıktı

Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte emekli zammı ve memur maaş zammı konularında hesaplamalar yeniden yapılmaya başlandı. En düşük emekli maaşı 7.500 TL olarak belirlenirken, üzerinde aylık alanlar için ise 6 aylık enflasyon oranı ve refah payı dikkate alınarak kademeli bir artış öngörülüyor. Temmuz ayında en düşük memur maaşı ise 22 bin lira olacak.

Geçtiğimiz haftalarda kamu işçilerinin en düşük maaşının 15 bin TL olacağı ve 2023'ün ilk altı ayı için yüzde 45 ücret artışı alacakları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulmuştu. Erdoğan, "Tüm vatandaşlarımızın gelirini artırarak refah seviyesini yükseltecek yeni düzenlemeler yapacağız. Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammına kadar yılbaşında başlattığımız çalışmaları sürdüreceğiz. Temmuz ayı için enflasyon farkı ve refah payına dayalı hazırlıklarımız bulunuyor. Özellikle memurlarımız endişe etmesinler. Onların haklarını teslim etmek bizim önceliğimizdir" ifadelerini kullandı.

Tüm bu gelişmelerin ardından sendikaların memur ve emekli zam görüşmelerinde bu rakamların temel alınacağı belirtiliyor.

Emeklilere 3 kademeli artış En düşük emekli maaşının 7.500 TL olmasıyla birlikte, bu rakamın üzerinde maaş alanlar için de kademeli bir artış planlanmaktadır.

Seçimlerin ikinci turundan sonra Meclis'e sunulması planlanan yasal düzenleme ile seyyanen zam oranları belirlenecektir. 7.500 TL ile 10.000 TL arasındaki maaşlar 1. kademe, 10.000-15.000 TL arasındaki maaşlar 2. kademe, 15.000 TL'nin üzerindeki emekli maaşları ise 3. kademe olarak sınıflandırılacak ve buna göre seyyanen artış gerçekleştirilecektir.

Bu doğrultuda, 7.500 ila 10.000 TL arasında maaş alanlara yüzde 40, 10.000-15.000 TL arasında maaş alanlara yüzde 35, 15.000-20.000 TL arasında maaş alanlara ise yüzde 30 oranında zam yapılması beklenmektedir.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15,21 zam Bunun yanı sıra, 6 aylık enflasyon rakamlarının netleşmesi için sadece 2 veriye ihtiyaç vardır. Nisan ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından 4 aylık zam oranı belirlenmiştir. Bu doğrultuda, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine zam oranı şimdiden yüzde 15,21 olarak belirlenmiştir.

Memur emeklileri için ise bu oran yüzde 13,08 olarak hesaplanmıştır. Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise 6 aylık enflasyonun yüzde 20,92, refah payı hariç memur ve memur emeklisi zam oranının ise yüzde 18,68 olması beklenmektedir.

Kamu işçisi zam oranı referans alındığında, memur zam oranı yüzde 45 olacaksa ek zam oranı yüzde 26,32 olacaktır.

Bu değişiklikler tüm memur maaşlarına kademeli olarak yansıtılacaktır Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, TRT Haber'de yaptığı açıklamada bu değişikliklerin tüm memur maaşlarına kademeli olarak yansıyacağını belirtti.

"En düşük maaştan sonra tüm memurların sınıfı, görevi, unvanı ve evli/çocuklu olup olmadığı gibi faktörlere göre oransal olarak yüksek artışlar olacağını söyleyebiliriz" diyen uzman, "Memur maaşlarına yapılacak zam oranı doğrudan memur emeklilerine de yansıyacaktır. Emekli olan memurun en düşük maaşı da artacaktır" şeklinde değerlendirmede bulundu."