Memur-Sen Taşeron Kadro Sürecini Hatırlattı: Teklifimiz, Hedefimiz Sözleşmeli Personeli Kadro Güvencesine Almak!

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Twitter üzerinden yayımladığı mesajda, kamu personel sisteminin iki acil adıma ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi ve sözleşmeli personel istihdamından vaz geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Memur-Sen Taşeron Kadro Sürecini Hatırlattı: Teklifimiz, Hedefimiz Sözleşmeli Personeli Kadro Güvencesine Almak!

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu personel sisteminin değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. Yalçın, paylaştığı Twitter mesajlarıyla, kamuda temel ve adil yaklaşımın hem teoride hem de pratikte kadrolu istihdamın benimsenmesi olduğunu belirtti.

Kamu Personel Sistemi Uygulama Farklılıklarıyla Sorunlar Yumağı
Yalçın, “Kamu personel sisteminde, hem genelinde hem de kurumlar özelinde “sözleşmeli personel” düzeneği; mevzuat ve tür çokluğu, hak, yetki, görev tanımları ve uygulama farklılığıyla sorunlar yumağı, haklı sitemler membaı konumundadır. Aynı kurumda farklı yasal düzenlemelere, idari düzenleyici işlemlere tabi farklı sözleşmeli personel uygulamaları var. Yer değiştirme hakkı olan var, görevde yükselme imkânı olmayan var. Süresiz sözleşmeli de, belirli süre sonra kadroya geçen sözleşmeli de var. Birlik, bütünlük yok” ifadelerini kullandı.

Kamuyu Sözleşme Sisteminden Kurtarmayı Hedefliyoruz
Yakın dönemde yapılan düzenlemeyle sözleşmeli öğretmen, sağlık personeli ve din görevlileri için getirilen 3+1 uygulaması ve kadroya geçiş imkânının herkesi kapsamaması yönüyle olumlu görmediklerini ancak, “yetmez ama evet” dediklerini belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hem teklifimiz hem de hedefimiz; personeli “sözleşmeli” sıfatından, kamuyu sözleşmelilerin siteminden kurtarmak. İdari ve mali yük oluşur deniyorsa; önce 3+1’de süre kısaltılmalı, kapsam artırılmalı. Her yerde sözleşmeli personelin, süreli sözleşmeli olması sağlanmalı. Türkiye’nin ekonomik potansiyeli ve idari kapasitesi; sözleşmeli personeli kadroya geçirecek, kadrolu istihdamı esas kabul edip sözleşmeli istihdama son verecek düzeyde ve güçtedir. 800 bin taşeron işçisini devletin gücü ve güveniyle buluşturan düzenleme ispatıdır.”

Kamu personel sisteminde Memur-Sen’in teklifi ve ısrarıyla iki kez kadroya geçiş düzenlemesinin yapıldığını ve bunun olumlu bir adım olduğunu da sözlerine ekleyen Yalçın doğru olanın yinelenmesinin personeli mutlu, çalışma hayatını da huzurlu kılacağını kaydetti.

Yalçın sözlerini şöyle noktaladı: “Memur-Sen olarak düzenlediğimiz şura ve hazırladığımız raporlarla, KPDK’na sunduğumuz talepler ve toplu sözleşme masasına taşıdığımız tekliflerle; “sözleşmeli” uygulamasından kurtulmayı, “sözleşmeli personeli” güvencesizlikten kurtarmayı hep önceledik. Memur-Sen’in “sözleşmeli istihdam” konusundaki tavrı, sözleşmeli personeli güvenceyle buluşturma konusundaki yaklaşımı, ısrarı değişmedi/değişmeyecek. 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası CHP ve HDP’li Belediyeler başta olmak üzere 5393’lere yaşatılanlarda haklılığımızın tescilidir.”