Memur-Sen: Açlık Sınırı 2 Bin 473 Lira Oldu

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk sınırı araştırmasına ilişkin sonuçlar açıklandı. Memur-Sen araştırmasına göre Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 473 TL olurken, yoksulluk sınırı 7 bin 187 TL olarak belirlendi. 

Memur-Sen: Açlık Sınırı 2 Bin 473 Lira Oldu

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Eylül ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.473,1 TL, yoksulluk sınırı ise 7.187,3 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Eylül ayında Ağustos ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,29’luk bir artış yaşandı. Eylül ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 18,65 artışla patlıcan, yüzde 16,83 artışla sivri biber, yüzde 13,73 artışla muz, yüzde 9,76 artışla kuru soğan; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 22,07 azalışla limon, yüzde 13,48 azalışla elma, yüzde 12,26 azalışla balık, yüzde 7,13 azalışla erik madde fiyatlarında yaşandı. 

Aydınlanma madde fiyatında ise Eylül ayında Ağustos ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi. Eylül ayında Ağustos ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,17’lik bir artış gözlenirken; Eylül ayında Ağustos ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,81’lik bir artış oldu. 

GİYİM VE KİŞİSEL TEMİZLİK MADDE FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANDI 

Eylül ayında Ağustos ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 1,58’lik bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Ağustos ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 9,76 artışla sweatshirt, yüzde 5,41 artışla örgü yünü, yüzde 3,57 artışla kravat madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Ağustos ayına göre yüzde 2,43 azalışla tişört, yüzde 0,63 azalışla spor ayakkabısı, yüzde 0,33 azalışla ayakkabı madde fiyatında düşüş gözlemlendi. 

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde1,23’lük bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ağustos ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 5,21 artışla elektrikli saç bakım aletleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ağustos ayına göre yüzde 1,7 azalışla cilt ve vücut ürünleri madde fiyatında düşüş gözlemlendi. 

Eylül ayında Ağustos ayına göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,41’lik bir artış olduğu belirlendi. Ağustos ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 2,64 artışla LPG dolum ücreti, yüzde 2,43 artışla bisiklet fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Ağustos ayına göre yüzde 6,3 azalışla şehirlerarası otobüs ücreti, yüzde 2,91 azalışla araba kiralama ücreti madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi. 

HABERLEŞME MADDE FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANDI 

Eylül ayında Ağustos ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,37’lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Ağustos ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 15,47 artışla Ptt koli gönderme ücreti, yüzde 1,28 azalışla telefon görüşme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi. 

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,82’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Ağustos ayına göre değişimin yüzde 6,21 artışla özel üniversite ücreti, yüzde 4,51 artışla televizyon, yüzde 3,08 artışla kablo özel yayın hizmetleri madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 19,12 azalışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 3,53 azalışla özel lise ücreti fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi. 

Eylül ayında Ağustos ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,19’luk bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 2,39 artışla diş dolgu ücreti, yüzde 2,01 artışla röntgen ücreti fiyatlarında olduğu tespit edildi. 

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 1,93’’lük bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Ağustos ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 6,37 artışla pencere(pvc) madde fiyatlarında olduğu gözlendi.