LGS Sürecinde Tercih Yapma Maratonu Başlıyor: Öğrenciler Üç Farklı Grup İçinde Tercihlerini Belirleyebilecek

LGS'de tercih maratonu başlıyor! Merkezi sınav sonuçları açıklandı ve öğrenciler 19 Temmuz'a kadar tercih yapabilecek. 2,492 liseden toplam 206,414 öğrenci yerleşecek. Yerel yerleştirme, pansiyonlu okullar ve merkezi sınavla öğrenci alan okullar seçenekler arasında. Nakil dönemi ise iki aşamada gerçekleşecek. Sonuçlar 24 Temmuz'da açıklanacak.

LGS Sürecinde Tercih Yapma Maratonu Başlıyor: Öğrenciler Üç Farklı Grup İçinde Tercihlerini Belirleyebilecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonuçları açıklandıktan sonra, tercih başvuruları bugünden itibaren 19 Temmuz'a kadar yapılabilir. Öğrenciler, tercihlerini "merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar", "yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" ve "pansiyonlu okullar" olmak üzere üç grupta gerçekleştirebilecekler.

Merkezi Sınav Puanına Göre Yerleştirme

Türkiye genelinde bu yıl, merkezi sınav puanına göre toplamda 2,492 farklı lise öğrenci kabul edecektir. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara toplam 206,414 öğrenci yerleştirilecektir. Bu kontenjanlardan 71,022'si Anadolu liselerine, 40,470'i fen liselerine, 10,740'ı sosyal bilimler liselerine, 42,356'sı Anadolu imam hatip liselerine, 41,826'sı ise mesleki ve teknik Anadolu liselerine ayrılmıştır.

lgs.webp

Yerel Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

"Yerel yerleştirme" işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı gibi kriterler doğrultusunda yapılacaktır.

Tercih Süreci ve Nakiller

Tercih dönemi bugün başlamış olup 19 Temmuz'a kadar sürecektir. İlk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar tercih edilecektir. Öğrenciler, yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebileceklerdir. Aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecektir. Ardından, istenilen takdirde merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih edilebilecektir.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da LGS yerleştirmelerine esas nakiller iki dönemde gerçekleştirilecektir. Nakil başvurusu yapacak öğrenciler, bulundukları il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurarak yerleştirme işlemlerini tamamlayabileceklerdir.

Depremzede Öğrencilere Pozitif Ayrımcılık Uygulanacak

OHAL kapsamında 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde, 2022-2023 öğretim yılında 8. sınıfta kayıtlı olan öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde "pozitif ayrımcılık" uygulanacaktır. Bu illerdeki öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih ederken, 2022-2023 eğitim öğretim yılının birinci dönemini tamamladıkları illerdeki ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercih yapabileceklerdir.