Kimler 22 bin TL alacak? İşte memur maaş zammının detayları

Başkan Recep Tayyip Erdoğan en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkartılacağını müjdeledi, milyonlarca memur ve emeklisini heyecanlandırdı. Peki bu taban maaş nasıl uygulanacak ve kimlerin maaşına yansıyacak? İşte detaylar…

Kimler 22 bin TL alacak? İşte memur maaş zammının detayları

Başkan Recep Tayyip Erdoğan 700 bini aşkın kamu işçisini ve 3 milyonun üzerindeki aileyi sevindiren müjdeyi verdi. Kamu işçisi zammı yüzde 45 oldu. Erdoğan bir müjde de emekli ve memura verdi. Başkan Erdoğan, 'En düşük memur maaşı 22 bin TL'yi bulacak' dedi.

Kamu işçilerine yüzde 45 zam ve 15 bin lira taban maaş açıklanmasının ardından memurlara da bir müjde geldi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan 'En düşük memur maaşı 22 bin TL'yi bulacak' dedi.

Böylece kamu işçilerinin taban maaşına yapılan yüzde 107 oranındaki artışın bir benzeri en düşük memur maaşına da yapılmış olacak. Şu anda 10.600 TL olan bekar bir memurun en düşük maaşı böylece yüzde 107.5 artarak 22 bin liraya çıkacak. Peki bu zam nasıl uygulanacak ne zaman hesaplara geçecek, detaylarına bakalım…

SEYYANEN VE REFAH PAYI

Kamu işçilerinde brüt maaş uygulaması olmasına rağmen memurlarda brüt maaş uygulaması olmuyor. Bu yüzden açıklanan rakam memurlara ödenen çıplak rakamı ifade ediyor. Memurlar ayrıca eş ve çocukları için de aile parası alıyorlar. Eşi çalışmayan iki çocuklu bir memur için ödenen aile parası güncel rakamlarla 900 TL'yi geçiyor. Bu durumda en düşük memur maaşı evli ve çocuklu olan kamu personelinde biraz daha yukarı çıkmış olacak.

Burada zam uygulamasının öncelikli olarak seyyanen bir artış ve üzerine temmuz enflasyon artışı ve refah payı ile olması bekleniyor. Taban maaşa yapılacak bu artışın tüm memurlar için yüzde 107 olarak uygulanması beklenmiyor. Ancak en düşük maaş 22 bin lira olunca diğer unvanlara ait maaşların da yukarı doğru çıkması bekleniyor.

Yapılacak seyyanen artışın öncelikli en düşük maaştan başlayarak kademeli olarak yukarı çıkması şeklinde yapılması gündemde. Böylece en yüksek seyyanen artış taban maaşa yapılacak ve sonra diğer maaşlara da uygulanacak.

Kademeli seyyanen artış yapıldıktan sonra ise Temmuz ayında yüzde 6 toplu sözleşme artışı, enflasyon farkı ve refah payı bu rakamların üzerine konulmuş olacak.

ORTALAMA ARTIŞLAR YÜZDE 50'Yİ GEÇER

Bu noktadan bakıldığında tüm derece ve unvanlarda ortalama artışın yüzde 50'yi geçeceği taban maaşlarda ise yüzde 107.5'i bulacağı görülüyor. Böylece seyyanen artışın dışında tüm memurların enflasyonun üzerinde bir refah payı olacağı kesinleşiyor. Ayrıca burada kamu işçilerine yapılan yüzde 45'lik artışın da referans olacağı görülüyor.

EMEKLİLER DE YARARLANIR

Memurlara yapılacak seyyanen ve oransal artışların ardından memur emeklilerinin maaşlarında da düzeltme yapılması bekleniyor.

SSK ve bağ-Kur emeklileri için düşünülen ve 7.500 TL'nin üzerindeki maaşlara yapılacak kademeli artışın bir benzerinin memur emeklileri için de uygulanabileceği konuşuluyor. Bunun dışında memur emeklileri de Temmuz ayında enflasyon artışı ve refah payı artışını birlikte almış olacaklar.

TOPLU SÖZLEŞME ÖNEMLİ

Temmuz artışlarının ardından memurlar Ağustos ayında toplu sözleşme görüşmelerine gelecekler. Burada sendikalar masaya yeni yükselmiş maaşlar ile oturacak. Masada 2024 ve 2025 yıllarına ait dört adet zam oranı ve diğer sosyal haklar kararlaştırılacak.

Faruk ERDEM

Kaynak: Sabah Gazetesi