Kamu Mühendisleri Platformu Özlük Hakları ile İlgili Neler İstedi?

Kamu Mühendisleri Platformu, maaş ve özlük hakları konusunda memnuniyetsizliklerini dile getirerek; daha yüksek maaş, teknik sorumluluk tazminatı ve 'Mühendislik Meslek Kanunu' çıkarılmasını talep ediyor.

Kamu Mühendisleri Platformu Özlük Hakları ile İlgili Neler İstedi?

Ülkemizin kalkınmasında kilit role sahip olan devlet dairelerinde görev yapan mühendisler, aldıkları maaşlar ve özlük hakları konusunda memnuniyetsizliklerini dile getirdiler. Maaşlarının ortalama olarak 18 bin TL olduğunu belirten mühendisler, çeşitli taleplerini sıraladılar. İşte detaylar.

ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR ÜSTLENİYORLAR

Kamu mühendisleri; otoyol, köprü, tünel, baraj, hastane, okul, demiryolu, tren projeleri gibi kamu faaliyetlerinde ve havaalanı ihale, inşa, kontrol, kabul işlemlerinde, işletme ve bakım aşamalarında kritik roller üstleniyorlar. Bu tür işlerde kamu mühendislerinin büyük bir sorumluluk taşıdığı gözlemleniyor. Ancak, bu önemli sorumluklarına rağmen kamu mühendislerinin ortalama gelirleri 18 bin TL olarak belirtiliyor. Kamu Mühendisleri Platformu, 2016 yılında doktor maaşları ile arasındaki ortalama 600 TL farkın, 2023 yılında 45 bin TL'ye çıktığını belirterek bu uçurumun kapatılmasını talep ediyor.

100 BİN SIRALAMA KRİTERİ ÖNERİSİ

Kamu mühendislik sektöründe, yeni atanmış bir mühendis ile 15-20 yıl tecrübesi olan bir mühendis arasında bilgi ve deneyime dayalı maaş farkı olduğunu belirten kamu mühendisleri, bu farkın giderilmesi için 'Mühendislik Meslek Kanunu'nun çıkarılmasının önemini vurguladılar. Kamu mühendisleri ayrıca, 'Mühendislik' bölümüne giriş için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda ilk 100 bin sıralama şartı getirilmesini savundular.

KAMU MÜHENDİSLERİNDEN İSTEKLER

Cumhuriyetin yüzüncü yılında, mühendislik mesleğinin daha da ilerletilmesi için kamu mühendislerinden bir dizi talep geldi. İşte bu talepler;

Kamu sektöründe çalışan tüm mühendisler için 'Teknik sorumluluk tazminatı' ismiyle diğer meslek gruplarına benzer bir ödeme kalemi oluşturulmasını. Kamu Mühendisleri'nin maaşlarının geçmişte doktor maaşlarına benzer oranda olduğunu ve bu düzeye geri dönüş taleplerini. 'Mühendislik meslek kanunu'nun çıkarılması ve bu yolla mesleki gelişimin desteklenmesi ve bilgi ve deneyimin ödüllendirilmesini. Tüm haklarının emeklilik sürecine de yansıtılması ve emekli mühendisler için ek emeklilik ödenek düzenlemesi (en az 30 bin gösterge) yapılmasını içerir.