"İŞKUR Aracılığı ile TYP Kapsamında İstihdam Edilen Özel Güvenlik Personeline Kadro Verilmelidir"

Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, İŞKUR aracılığı ile TYP kapsamında işe alınan özel güvenlik görevlilerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

"İŞKUR Aracılığı ile TYP Kapsamında İstihdam Edilen Özel Güvenlik Personeline Kadro Verilmelidir"

Toplum Yararına Programlar kapsamında İŞKUR vasıtasıyla okullarda göreve başlatılan özel güvenlik görevlilerinin işçi sayhılmadıkları için hiçbir hakka sahip olamadıklarını, kıdem tazminatı, ihbar tazminbatı, sendikalaşma hakkı ve sosyal yardımlardan mahrum kaldıklarını söyleyen Artvin Milletvekili, bu personelin kalıcı olarak istihdam edilmesinin binlerce öğrencinin okuduğu kurumlarda oluşabilecek güvenlik sorununun da ortadan kaldırılması hususunda büyük fayda sağlayacağını belirtti.

Bayraktutan şu ifadeleri kullandı:
TYP kapsamında İŞKUR'a bağlı olarak devlet okullarında çalışan güvenlik görevlileri, iş yerinde süreklilik talep etmektedirler. Her yeni eğitim öğretim yılının başında İŞKUR'a başvuran özel güvenlikçiler yaptıkları başvuruların ardından kura, mülakat gibi aşamalardan geçerek geçici süreli olarak okullarda göreve başlamaktadırlar. Haziran ayının sonuna gelindiğindeyse ilgili personel TYP'de bulunan zaman sınırı kuralı nedeniyle çalıştıkları iş yerinden ayrılmak zorunda kalmaktadır. Ayrıca, ilgili personel, haziran ayında işten çıkarıldıktan sonra belli bir süre işsiz kaldıkları ve bu süreçte şartları sağlayamadıkları için işsizlik ödeneğinden de yararlanamamaktadır. 

TYP kapsamında istihdam edilen personel işçi sayılmadıkları için İş Kanunu'ndan doğan hiçbir hakka sahip değildir; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, sendikalaşma hakkı, sosyal yardımlardan faydalanma gibi haklardan mahrum kalmaktadır. Binlerce öğrencinin okuduğu kurumlarda dikkatli davranmak ve onlara gelebilecek zararları hızlıca ortadan kaldırmak açısından güvenlik görevlilerinin sürekliliği çok önemli bir husustur.