Güvenlik Görevlilerinin 4/B Statüsüne Geçirilmesi Hakkında Açıklama Geldi

Güvenlik Görevlilerinin 4/B statüsüne alınacağı haberleri üzerine Güvenlik İş Sendikası bir açıklama yaptı. İşte yapılan açıklama.

Güvenlik Görevlilerinin 4/B Statüsüne Geçirilmesi Hakkında Açıklama Geldi

Güvenlik İş Sendikası 'ndan son dakika açıklaması.

Sendika, son günlerde gündemde yer alan, güvenlik personelleri 4B kadrosuna alınacak haberleri ile ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Sendikanın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan son dakika açıklaması şu şekilde

"Genel Başkanımız Sayın Ömer Çağırıcı son zamanlarda kamuda özel güvenlik görevlileri ile ilgili gündeme taşınan 4/b kadrosu konusunda basına ve kamuoyuna yazılı açıklama yaparak  şu ifadelere yer verdi.

Değerli Üyelerimiz..

Bilindiği  üzere son zamanlarda yazılı ve görsel basında özel güvenlik görevlilerinin 657 sayılı yasanın istisna hükmü olan 4/B statüsüne  geçirileceği yönünde çok sayıda haber yapılmış ve bu konu gündeme taşınmıştır.  

Öncelikle ve önemle belirtmek gerekir ki; gerek sendikamız gerek ise Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ  böyle bir  çalışmadan haberdar değildir. Ayrıca böyle bir çalışma yapıldığına dair sosyal taraflarla  bir bilgi paylaşımı da yapılmamıştır.

Yazılı ve görsel medyada yer alan haberler bu anlamda taraflarca teyit edilmiş haberler değildir. Bu bağlamda sendikamız Güvenlik-İş ve TÜRK-İŞ tarafından açıklama yapılmadığı sürece bu tarz haberlere itibar edilmemesi gerekir.

Kaldı ki; Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ, aynı zamanda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı, Ekonomik ve Sosyal konsey üyesidir. Özel güvenlik görevlilerini ilgilendiren böylesine önemli bir kararı yüz binlerce işçiyi temsil eden  TÜRK-İŞ’imize bildirilmeden bir teklif ya da tasarı haline getirilmesi ve bir oldu bitti ile  yasal hale getirilmesi teknik olarak da teorik olarak da mümkün değildir.

Bizler bu süreçte; gelişmelerin takipçisiyiz, tüm üyelerimizin ve aynı zamanda sendikamıza üye olsun  ya da olmasın, tüm özel güvenlik görevlileri rahat ve müsterih olsunlar.

Konfederasyonumuza ve sendikamıza rağmen, bu tarz bir çalışma olması halinde sendikamız gerekli adımları atacaktır, gerekli girişimlerde bulunacak ve gerekirse hayatın her alanında yapılması gereken mücadeleyi de ortaya koyacaktır, bu konuda kimsenin şüphesi ve endişesi olmasın.

Güvenlik İş Sendikamızın tüm yöneticileri ve kadrosu özel güvenlik görevlilerinden oluşmaktadır, her bir özel güvenlik görevlisi kardeşimiz ne sorun yaşamış ise bunları yaşayarak, hayatın içinden gelmiştir. Bu nedenle kimse sizleri bizim kadar iyi tanımaz ve bizim kadar iyi anlamaz, bu nedenle sendikamız mücadele etmesini de hak aramasını da bilir, bu konuda da kimsenin endişesi ve şüphesi olmasın.

Ayrıca herkes bilmelidir ki; sektörün en büyük ve en güçlü sendikası olan Güvenlik-İş sendikasını yok sayılarak özel güvenlik görevlilerinin çalışma şartları ve koşulları belirlenemez, geçmiş bunun örnekleri ile doludur, özel güvenlik görevlilerini ilgilendiren her düzenleme sendikamızın katkısı ve önerisiyle hayata geçmiştir.

Sendikamız ve Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ 657 Sayılı yasanını 4/B maddesiyle ile düzenlenen istihdam şekline karşıdır. Bu düzenleme özünde bu bir istihdam değil a tipik bir çalışma biçimidir. İstisna bir çalışma biçimidir, Devlet kadrolarında teknik bilgi  gereken işlerde geçici süreyle istihdamını  sağlayan bir düzenlemedir.

Anaca bu düzenleme zamanla amacından saptırılmış, teknik bilgi gerektirsin ya da gerektirmesin, herkesin çalıştırılabileceği, asli bir çalışma şekli haline getirilmiştir.  Teknik bilgi ve beceri sahibi olmayan kişileri bu şekilde istihdam edilerek yeni bir çalışma biçimi kurumsallaştırılmıştır.

4/B’li personel memur gibi gözükse de aslında memurlara sağlanan iş güvencesinden faydalanamamaktadır.

Sosyal Güvenlik Primleri SGK ile ilişkilendirilse de işçi sayılmamakta, sendikalı olmama ve toplu iş sözleşmesi yapma hakları bulunmamaktadır. 

Belirli sürelerle, sözleşmeleri yenilenmektedir, sözleşmelerinin bir dönem sonra yenilenmeme ihtimali de bulunmaktadır.

Ücretleri ve yasal hakları yürütme tarafından belirlenmektedir.

İşte tüm bu nedenlerle,  4/B kabul edilemez bir çalışma statüsüdür.

Taşeron belirsizliğinden kurutularak devletin asli işlerinde kadrolu işçi olarak istihdamı sağlanan özel güvenlik grevlileri,  bu şekilde çalışmayı kabul etmez ve etmeyecektir.  

Taşeron  belirsizliğinden kurtulan üyelerimize belirli süreli sözleşmeler dayatmak akla da uygun değildir mantığa da uygun olamaz. Böyle bir durum olması halinde sendikamız bu duruma sessiz kalmayacaktır.

Üyelerimiz rahat ve müsterih olsunlar, Ankara'da TÜRK-İŞ  var …

Özel güvenlik görevlilerinin amiral gemisi konumunda olan Güvenlik-İş Sendikası her zaman Özel Güvenlik İşçilerinin gönlünde ve yanında olmuştur."

Diğer güvenlik görevlilieri ile bilgi alış verişive sohbet için TIKLA

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN