Fahrettin Yokuş: Konya'da 3 Bin Çiftçi Mağdur Edildi, Cezaevlerini Boyladı

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM Genel Kurulu'nda Konya'lı çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi.

Fahrettin Yokuş: Konya'da 3 Bin Çiftçi Mağdur Edildi, Cezaevlerini Boyladı

Burada Akşehir gölünün kuruduğunı söyleyen Yokuş, "Size, Konya'mızın güzide ilçelerinden, Nasrettin Hoca'nın şehrinden Akşehir'den selam getirdim. Akşehir, özellikle Nasrettin Hoca'yla birlikte bizim sembolümüz, bir de sembolümüz Akşehir Gölü'müz vardı. Vallahi kuruttular. Şimdi, Nasreddin Hoca mezarından kalksa gelse "Yahu, şu Akşehir Gölü'ne bir daha maya çalayım." dese gölde maya çalacak bir damla su yok." ifadelerini kullandı. Gölün kurumasının ardından çiftçinin de zorluklarla baş başa kaldığını vurgulayan Yokuş, alanın sit alanı ilan edildiğini belirterek, konuşmasına şu şekilde devam etti: 

DEFALARCA ECRİMİSİL ÖDEMEYE MECBUR BIRAKILDILAR

Şimdi, oralara, barajlara, derelere, her yere sağ olsun engeller koydu, böyle su depolattı; bizim göl kurudu. Kurudu da göl kurudu, biz kaldık olsa iyi. Yine Sayın Bakanım biliyor, hem o köyün çevresinde hem Afyon'da Eber Gölü'nün çevresinde hem Akşehir Gölü'nün çevresinde çiftçilerimiz var. Buraları "sit alanı" diye ilan ettiler "Kıyı kenar çizgisi şu kadardan aşağı olmaz." dendi ve sadece Akşehir'de 3 bin çiftçi mağdur edildi, cezaevlerini boyladı.Şimdi, Ortaköy, Tipiköy ve diğer köylerimizden size, Meclisimize kısa bir mektup var, diyorlar ki: "Konya ili, Akşehir ilçesi göl kenarında yaşayan biz köylüler olarak gerek sit alanı gerek kıyı kenar çizgisi bahanesiyle defalarca ecrimisil ödemeye mecbur bırakıldık. Akşehir asliye hukuk mahkemelerinde hapis cezaları aldık. Bu süreçte iktidardaki siyasi partiden defalarca sözler verildi ama hiçbir tanesi yerine getirilmedi. Akşehir Gölü kıyı kenar çizgisi su kotu son otuz yıldan beri DSİ tarafından göz önünde bulundurulmayarak -958 metre kotu- göz ardı edildi. 958 metre su kotunun baz alındığı Akşehir Gölü kenarında bizim tapulu arazilerimizin yüzde 70'i sit alanında kaldı. Şimdi biz çaresiziz. Tarım bakanlığımız Sudan devletinde arazi kiralama yapacağına bizim arazilerimiz üzerinde çalışma yaparsa ülke tarımına fayda olur. Bizler bu tapulu arazilerin kurtulabilmesi için 955 metre su kotuna indirilmesini talep ediyoruz." Ortaköy, Tipiköy, Ulupınar, Yeniköy, Sorkun, Alanyurt, Karabulut, Atakent, Gölçayır ve toplam 3 bin çiftçi.Sayın Bakanımın ilinde de var, Eber Gölü çevresinde.

O KÖYLÜLER SİZİN İÇİN HİÇ İYİ DÜŞÜNMÜYORLAR

Sayın Bakanımız Akşehir'e gitmişler demişler ki: "Bu işi halledeceğim." Şimdi, "O sözü verdi ama bir daha bu sözü tutan Hükûmetimiz de olmadı." diyorlar. Sonuçta biz kendi arazilerimiz yüzünden kıyı kenar çizgisi ve sit alanı ilanı yüzünden -Orhan Vekilim de burada, olayı biliyor- biz hapis cezaları aldık kendi mülkümüzü ektik diye, kendi tapulu mallarımızı ektik diye tam 519 kişi. Bu hapis cezalarından bir tanesi burada var, yine, tapuları burada var, sanık İrfan Kadıoğlu kendi mülkünü ektiği için iki yıl hapis cezası alıyor. Öyle bir durum var ki bir yandan maliye, bir yandan çevre müdürlüğü bu köylüleri cezalandırıyor, ecrimisil ödüyorlar kendi tarlalarına. Ama aynı devletimiz 2001 yılında bu köylerdeki insanlarımıza arazileri tapulu olduğu için destekleme de vermiş. Şimdi, bütün bunları yan yana koyduğumuz zaman Allah aşkına, gelin, 10 Konya milletvekilimiz var AK PARTİ'de, gelin şu sorunu çözelim. Şu anda Akşehir bizi dinliyor, Nasreddin Hoca'nın kemikleri sızlıyor, o gölü tekrar yaşatalım. Gelin, şu köylüleri cezadan kurtaralım, şu köylülerin kendi arazilerini ekmesini sağlayalım. Ne olur sanki? Ama bunu niye yapmıyorsunuz? Çünkü siz bu köylüleri hak etmiyorsunuz. Ve ben size söyleyeyim: Eğer o köylere gelmezseniz, beraber bu sorunu çözelim demezseniz vallahi o köylüler sizin için hiç iyi düşünmüyorlar. Benden söylemesi.