EYT'lilere büyük kıyak! 8 bin TL yerine 6 bin 605 TL ödeyecekler: Duyuru yapıldı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen grup, uzun yıllardır verdikleri emeklilik mücadeleleri sonrasında, eksik kalan prim borçlarına ilişkin olarak devletten destek açıklaması aldı. Bu sevindirici haberin detayları da kamuoyu ile paylaşıldı. Detaylar haberimizde…

EYT'lilere büyük kıyak! 8 bin TL yerine 6 bin 605 TL ödeyecekler: Duyuru yapıldı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT’liler), prim günü konusunda yaşadıkları zorluklar nedeniyle endişe duyarken, devletten sevindirici bir müjde geldi. Bayram öncesi yapılan bir duyuru ile milyonlara bin 500 Türk Lirası destek haberinin verilmesi, EYT’liler arasında sevinçle karşılandı.

EYT’LİLER İÇİN PRİM DESTEĞİ DETAYLARI AÇIKLANDI

EYT’li emekliler için prim desteği başlatıldı ve yapılan açıklamada, EYT’li olup çalışan kişilere yönelik prim teşvikine ilişkin 5 maddede detaylar paylaşıldı. İşte teşvik ödemelerine dair farklılaştırılmış ve özgünleştirilmiş bir açıklama:

EYT’lilerin istihdamda kalmasını teşvik etmek amacıyla, çalışanın ilk defa emekli aylığı bağlanması ve işverenin süresi geçmiş sigorta primi borcu olmaması gerekmektedir. Ayrıca, başka bir işletmesinden SGK’ya prim borcu olan bir işveren, borçsuz işletmesi için prim desteğinden yararlanamayacaktır.

Teşvikten yararlanmak isteyen bir EYT’li çalışanın prime esas kazanç tutarı 30 bin TL ise, işveren tarafından ödenmesi gereken 8 bin 106 liralık sosyal güvenlik destek priminin bin 501 lirası devlet tarafından karşılanacaktır. Bu sayede işveren, 8 bin 106 lira yerine sadece 6 bin 605 lira prim ödeyecektir. Teşvik, EYT’li çalışanın yeniden işe girdiği süre boyunca devam edecektir.

Teşvikten yararlanan işverenlerin şartları düzenli olarak kontrol edilecek ve haksız yararlanılan teşvikler geri tahsil edilecektir. Ancak aynı işverenin başka bir işyerine nakledilen çalışanın indirim hakkı sona erecektir.

Özel sektöre ait işyerlerinde çalışan sigortalılar ve ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışan sigortalılar da teşvikten yararlanabilecektir.

Sandık statülerine tabi personel istihdam eden bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, oda, borsa ve birlikler, sosyal güvenlik destek primi indiriminden faydalanamayacaktır ve devlet tarafından karşılanan prim tutarları, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider olarak kabul edilmeyecektir.