Elektrik Faturalarına Kademeli Tarife Ayarı: Kimler Daha Fazla Ödeyecek?
Enerji Bakanlığı, elektrik faturalarındaki destekleme sistemini yeniden düzenliyor. Yıllık tüketim limiti 5 bin kilovatsaatten 3 bin kilovatsaate düşürülüyor. Çok tüketen haneleri yüzde 100'e varan zamlar bekliyor. İşte yeni düzenlemenin tüm detayları...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik faturalarındaki devlet desteğini daha adil bir yapıya kavuşturmak amacıyla yeni bir düzenlemeye gidiyor. Mevcut sistemde yıllık 5 bin kilovatsaat (kWh) olan kademeli tarife limiti, 3 bin kWh'e düşürülecek. Bu değişiklikle, yüksek gelir grubunda yer alan ve elektrik tüketimi fazla olan hanelerin, kullandıkları enerjinin gerçek maliyetine daha yakın bir bedel ödemesi hedefleniyor.
Uygulamanın, mevcut abonelerin büyük bir çoğunluğunu etkilememesi planlanıyor. Türkiye'deki yaklaşık 42 milyon abonenin yüzde 85'inin aylık tüketiminin 240 kWh'in (yıllık 2 bin 880 kWh) altında olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, limit 3 bin kWh'e çekilse dahi, dar ve orta gelirli milyonlarca hane devlet desteğinden yararlanmaya devam edecek.
Yeni düzenlemeden, abonelerin yaklaşık yüzde 15'lik kısmını oluşturan yaklaşık 6.1 milyon hanenin etkilenmesi bekleniyor. Bakanlık, bu kesimi genellikle 3+1'den büyük konutlarda yaşayan, çok sayıda elektrikli cihaza veya elektrikli otomobile sahip, dolayısıyla gelir düzeyi yüksek aileler olarak değerlendiriyor. Bu gruptaki abonelerin faturalarında, 1 Ocak 2026'dan itibaren yüzde 60 ila yüzde 100 arasında artışlar yaşanabilecek.
Yeni sistemin işleyişi kademeli olarak hayata geçirilecek. Bu ay sonuna kadar belirlenmesi planlanan 3 bin kWh'lik yeni limit, 2025 yılındaki tüketim verilerine göre uygulanacak. Yani, bir abone 2025 yılı boyunca toplamda 3 bin kWh'ten fazla elektrik tüketirse, 2026 yılında faturalarını desteksiz, yani daha yüksek tarifeden ödemeye başlayacak. Tüketiciler, aylık ve yıllık tüketim miktarlarını faturaları üzerinden takip edebilecekler.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, devletin enerji faturalarındaki desteğinin önemine dikkat çekti. Mevcut durumda 1000 TL'lik bir elektrik faturasının 560 TL'sinin devlet tarafından karşılandığını belirten Bayraktar, bu yıl elektrik ve doğalgazdaki toplam destek miktarının 600 milyar TL'ye ulaşacağını ifade etti.
Öte yandan, bazı abone grupları bu düzenlemeden muaf tutulacak. Şehit aileleri, gaziler, sağlık durumu nedeniyle cihaza bağlı yaşayan hastalar, AFAD'a bağlı barınma merkezleri, ibadethaneler, cemevleri, dernek ve vakıflar gibi gruplar, tüketim miktarlarına bakılmaksızın devlet desteğinden yararlanmaya devam edecek.