Ehliyeti Olan Herkesi İlgilendiriyor: Bu Araçları da Kullanabileceğinizi Biliyor musunuz?

Ehliyeti olan herkesi ilgilendirecek haberi Süleyman soylu verdi. Artık B sınıfı ehliyeti olanlar bu araçları da kullanabilecek.

Ehliyeti Olan Herkesi İlgilendiriyor: Bu Araçları da Kullanabileceğinizi Biliyor musunuz?

Ülkemizde araç kullanmak ve trafiğe çıkabilmek için ehliyet sahibi olunması gerekiyor. Ehliyeti bulunan her bir bireyin trafiğe çıkma hakkı bulunurken bu ehliyetler de sınıflara ayrılıyor. Sınıflara ayrılan ehliyetler hakkında kritik bir karar alınarak milyonlarca sürücüye duyuruldu.

Ehliyeti olan milyonlar için yeni karar! Bundan böyle o ehliyet sınıfını da kullanmak mümkün hemen inceleyin - Türkiye'de araç sahibi olan olmayan ancak trafiğe çıkmak isteyen her bireyin ehliyet bulundurması zorunludur. Ehliyetlerde kendi aralarında sınıflara ayrılır ve her sürücünün kullanabileceği araç belirlenir. Kimlerin hangi aracı kullanabileceğini belirleyen ehliyet sınıflandırması hakkında flaş bir karar alındı.

Ehliyet ya da resmi adıyla Sürücü Belgesi olarak adlandırılan ve trafiğe çıkılması için gerekli olan bu belge, yetkili kurumlar tarafından karayolunda seyreden motorlu ya da motorsuz kara taşıtlarının bireyler tarafından idare edilmesine olanak tanır. Yenilenen sürücü belgesi sınıfları 16 farklı kategoride sınıflandırılmıştır. 16 kategoride alınabilen sürücü belgeleri hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, motor kullanımıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gittiklerini açıkladı.

SÜRÜ BELGESİ OLANLAR DİKKAT!

İçişleri Bakanı Soylu tarafından duyurulan yeni düzenlemede bundan böyle ek eğitimle birlikte 125 cc'nin altındaki motorlu araçların B sınıfı ehliyetle de kullanılabileceği açıklandı. Motosiklet kullanımı için ehliyetlerde yapılacak düzenlemenin ülkemizde 40 milyon kişiyi etkilediği kaydedilirken Bakan Soylu da 125 cc altındaki motosikletlerin B sınıfı ehliyetlerle kullanılabileceğini duyurdu.Türkiye'de 2 tekerlekli araçların kullanımının arttığının altını çizen Bakan Soylu, "125 cc motorların şehir içi kullanımı arttı. Birçok insanın hem arabası var hem motoru var. Milli Eğitim Bakanımızla konuştuk, sürücü kursları onların kontrolünde.

Biz de kimin ne kullanacağının kararını veren bakanlığız. Arkadaşlarımız çalıştı, Emniyet Genel Müdürlüğü de Jandarma'nın trafiğiyle çalıştı. Bundan sonra 125 cc'nin altındaki motorlar, B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek. O konudaki çalışmalar belli bir noktaya geldi. Sadece 1-2 tane ders alabilecekler. Motorla ilgili ek bir dersle bu hakkı alabilecekler. Ayrı bir motor ehliyeti almaya gerek kalmayacak.'' ifadelerini kullandı.

DÜZENLEME 40 MİLYON KİŞİYİ ETKİLİYOR

Motosiklet kullanımı için ehliyetlerde yapılacak düzenlemenin ihracat gücü nü artırarak istihdama katkı sağlayacağı ifade edildi. Yeni düzenlemede A1 sınıfı ehliyeti ‘B Sınıfı’nı da kapsayacak şekilde düzenlenek. Buna göre bir açıklamaya yer veren uzmanlar ise ''Yaş sınırı ve eğitim süreleri belirlenerek yasanın çıkması ile yürülüğe girecektir. Bu düzenleme Türkiye’de 40 milyon kişiyi etkiliyor.'' dedi. Bakan Soylu tarafından açıklanan bilgilere göre B sınıfı ehliyetlerle 125 cc’ye kadar motosiklet kullanımının yasallaşacak. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da bu yönde bir eğitim mevzuatını açıklayacak.

MEB tarafından konuya ilişkin henüz bir mevzuat yayımlandı. Ancak MOTED’in konu ile ilgili kısa bir süre içerisinde resmi bir açıklama yapması öngörülüyor. milyon sürücüyü etkileyen haberle ilgili gelişmelerden haberdar olmak üzere ''Usakgundem.com'' adresini takip edebilirsiniz.