Asgari Ücret Belli Oluyor: Yeni Bakandan Asgari Ücrete Dev Zam Hamlesi!

Asgari ücret tespit komisyonu haftaya kuruluyor. Yeni Bakan bu akşam açıklanacak ama Mehmet Şimşek olduğu neredeyse kesinleşti.

Asgari Ücret Belli Oluyor: Yeni Bakandan Asgari Ücrete Dev Zam Hamlesi!

Buna göre Mehmet Şimşek asgari ücrete zam için yarın çalışmalara başlıyor.

Asgari ücrete beklenmeyen oranda bir zam yapmayı planladığını çevresindekilere belirten Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış gelirleri asgari ücrete, memura ve emekliye paylaştırılacak.

Sonra ekonomi planımız devreye girecek. İlk hedef doları 15 TL seviyelerine çekmek.

Yeni Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Yeni asgari ücret için 500 dolar kritik eşik olarak belirlenecek. Asgari ücret için 6 aylık enflasyon rakamları önemli bir kıstas olacak. Net asgari ücrete ara zam tutarı refah payı ile belirlenecek. Ancak 500 dolar'ın daha da üstüne çıkarmak için işverenler ikna edilmeye çalışılacak.

İşte asgari ücrete zam formülleri:

Refah payı ile dikkate aldığımızda asgari ücret zammı için birinci seçenek olarak yüzde yüzde 30 zam formülü ortaya çıktı. Asgari ücrete temmuz ayında yüzde 30 zam yapılması durumunda net ücret 11.058 TL brüt ücret ise 13.010 TL olacak.

Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 35 zam yapılması durumunda net ücret 11.475 TL brüt ücret ise 13.500 TL olacak.

Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 40 zam yapılması durumunda net ücret 11.909 TL brüt ücret ise 14.010 TL olacak.


YENİ DÖNEMİN ASGARİ ÜCRET ŞİFRESİ: 500 DOLARLIK ALIM GÜCÜ KORUNACAK

Tüm rakamlar beraber değerlendirildiğinde asgari ücretin 550 dolar bandında bir rakam olma ihtimali güçlendi. Bunun dışında artık yeni dönemde asgari ücret hiçbir şekilde 500 doların altında olmayacak. Bu alım gücü korunacak. Gerektiğinde asgari ücret 6 ayda bir belirlenecek.