81 Şehre KPSS'siz 110 Bin İşçi Alımı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjde verdi: Türkiye genelinde 81 şehre KPSS'siz 110 bin TYP işçi alımı başlıyor. Okullara ve kamuya personel alımı için 2023 başvuruları başlayacak. İşte detaylar!

81 Şehre KPSS'siz 110 Bin İşçi Alımı!

Erdoğan'dan Müjde: Türkiye Geneli TYP İşçi Alımı Yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan son dakika açıklamasında, Türkiye geneli Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) işçi alımlarının hazırlıklarının başladığını belirtti. Okullara ve kamu kurumlarına yönelik TYP kapsamında personel alımları yapılacak. Temizlik personeli ve işçi kadrolarına yapılacak TYP işçi alımları için başvurular kısa süre içinde başlayacak. Okullara yaklaşık 60 bin kişilik alım yapılması öngörülürken, toplamda 110 bin TYP işçi alımının gerçekleşmesi bekleniyor.

Erdoğan Geçen Sene Açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen sene yaptığı açıklamada, her yıl 110 bin civarında TYP işçi alımı yapılacağını duyurmuştu. Bu sene de okullara ve kamu kurumlarına toplamda 110 bin civarında TYP işçi alımı planlanmaktadır.

TYP Nedir?

Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP), kamu kurum ve kuruluşlarına dönemlik geçici işçi alımı yapılan bir programdır. Bu alımlarla adaylar kamu kurumları bünyesinde geçici süreyle çalışmaktadır ve çalıştıkları süre boyunca asgari ücret ödenmektedir.

Katılımcılara Hangi Ödemeler Yapılmaktadır?

Her bir katılımcıya, 22/05/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri çerçevesinde belirlenen günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar ödeme yapılmaktadır.

typ.jpg

TYP Uygulama Süresi Kaç Aydır?

Her bir TYP programı için uygulama süresi en fazla 6 aydır.

TYP’de Haftalık Yararlanma Süresi Ne Kadar?

TYP’de haftalık yararlanma süresi 45 saattir.

TYP İşçi Alımı Başvuru Şartları

Mezuniyet, KPSS ve sınav şartı aranmadan yapılan TYP işçi alımları, kura ile gerçekleşmektedir. Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında yapılan işçi alımlarında aranan başvuru şartları şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Kuruma kayıtlı olmak,
  • 18 yaşını tamamlamış olmak,
  • 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında SGK'ya bildirilmemiş olmak ve isteğe bağlı sigortalılık hariç aynı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamak veya belirtilen kapsamda sigortalı sayılmamak,
  • Emekli ve malul aylığı almamak,
  • Öğrenci olmamak (açıköğretim öğrencileri hariç).

Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: TYP İşçi Alımı Yapılacak

Bugün kabine toplantısı gerçekleştirildi. Kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TYP işçi alımı için çalışmalara başladıklarını açıkladı. "TYP'leri açma hazırlığımız ülke genelinde devam ediyor" diyerek Türkiye geneli TYP kapsamında işçi alımının yapılacağını duyurdu. Bu kapsamda en büyük alım okullara yapılacak. Okullara 60 bin temizlik personeli alımı bekleniyor. Kamu kurumlarına 20 bin civarında alım yapılacak ve deprem bölgesine 30 bin alım yapılacak, böylece toplamda 110 bin TYP işçi alımı gerçekleştirilecek.