Kamudaki 4/B ve 4/C 'li personellere iyi haber geldi.
Kamu kurumları bünyesinde 4/B'li ve 4/C'li olarak görev yapan personellere sınav görevi ve sınav ücreti hakkında iyi haber geldi. Sabah Gazetesinde yer alan haberde , Anadolu Üniversitesi ile ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda görev alan 4/B ve 4/C'li personeller için, "14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendinde sözleşmeli personel? "Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Bakanlar Kurulunca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde kurumun teklifi ve ..... görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca vizelenen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir." şeklinde, (C) bendinde yer alan geçici personel ise "Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna .................................... ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir." şeklinde tanımlanmıştır." ifadelerine yer verildi.
Gazete 'de personellere sınav görevi ve sınav ücretinin kanundaki yeri için şu ifadelere yer verildi:
Anadolu Üniversitesi Merkezi Sınav Yönergesinde sınav görevlileri? Sınavlarda görev alan kişiler olarak tanımlanmış olup, mezkur yönergenin 23 üncü maddesinde? "Sınav görevlilerine ödenecek ücretler 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar" kapsamında belirlenir…" düzenlemesine yer verilmiştir.Ancak, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun'un 6 ncı maddesinin onüçüncü fıkrasında? "Başkanlıkça yurtiçinde ve yurtdışında sınav soru havuzunda yer alacak soruların hazırlanmasında görevlendirilenlere ve cevapların değerlendirilmesinde katkısı olanlara soru ücreti; 2 nci maddenin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca oluşturulan koordinatörlüklerin koordinatörüne ve diğer personeline, bina sınav sorumluları ile bina yöneticilerine, salon başkanlarına, gözetmenlere, sınav güvenliğini sağlayan kolluk kuvvetlerine, kapalı dönem çalışanlara ve sınav sürecinde görev alan diğer personele sınav ücreti ödenir. Kadrolu veya sözleşmeli çalışan personele ayrıca soru ücreti ödenmez. Memuriyet mahalli dışına sınav görevi için görevlendirilenlerden sınav ücreti ödenenlere 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre sadece yol gideri ödenir. Sınav ve soru ücreti tutarına ilişkin usul ve esaslar; sınavın ve soruların özelliği, sınava katılanların sayısı, görev ve yetkileri, sınav yerinin özelliği ve çalışma süresi gibi hususlar değerlendirilmek suretiyle, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir. Bu fıkrada yer alan hükümler, yükseköğretim kurumlarının açık öğretim sınavları, kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerinin talepleri üzerine yükseköğretim kurumlarınca yapılan sınavlar hakkında da uygulanır" hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personel ile 29/12/2014 tarihli ve 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İş Sözleşmeleri Sona Eren İşçilerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmelerine İlişkin Esaslar" hükümlerine göre istihdam edilen geçici personelin, asıl işlerini aksatmamak kaydıyla sınavlarda görevlendirilebileceği ve bu personele sınav ücreti ödenebileceği değerlendirilmektedir."
KAMUBULTENİ.COM | ANKARA