Sözlü Mülakat Geldi Geleli Kamuda Liyakat Yerlerde

Kamu kurumlarına memur alımında son dönemlerde mülakat yapılıyor. Hemen hemen tüm ilanlara başvuru yapanlar sözlü mülakata alınıyor. Sözlü mülakat sistemine büyük tepkiler geliyor. Ancak mülakatların kaldırılması için herhangi bir düzenleme yok.

Sözlü Mülakat Geldi Geleli Kamuda Liyakat Yerlerde

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un okul müdürlerine yönelik “Öğretmenler sizi takım lideri olarak görmeli. Çocuklar size emanet, öğretmenler de size emanet” şeklinde yaptığı açıklamalarını değerlendirdi ve bu konuda bir açıklama yaptı..

Geylan, “Lakin; meslektaşının hakkını gasp ederek, mülakat çeteleri marifetiyle ve sadece ‘yandaş’ sıfatıyla makamları işgal edenler, makam için şahsiyetleri un ufak edilenler nasıl saygınlık uyandıracak, nasıl takım lideri olarak görülecek?” ifadelerini kullandı.

Yönetici atama sisteminde tek kriterin liyakt ve adalet olması gerektiğini söyleyen Geylan, şu ifadeleri kullandı:

“Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk Ankara’da okul Tipobet müdürlerine hitap ederken ‘Gerçek yetki şahsiyettir. Siz, öğretmenler odasında saygınlık uyandırdığınızda, inanın bütün okul size saygı duyacaktır. Öğretmenler sizi takımın lideri olarak görmeli. Çocuklar size emanet, öğretmenler de size emanet’ diye seslenmiş. Kesinlikle çok doğru söylemiş. Lakin; meslektaşının hakkını gasp ederek, mülakat çeteleri marifetiyle ve sadece ‘yandaş’ sıfatıyla makamları işgal edenler, makam için şahsiyetleri un ufak edilenler nasıl saygınlık uyandıracak, nasıl takım lideri olarak görülecek? Bence işe buradan başlanmalı. Yıllardır diyoruz; ilk düğme, adil yönetici atama sisteminin ihdas edilmesidir. Tek kriter liyakat ve adalet olmalıdır.”

Kamu kurumlarındaki liyakatin en alt seviyede olduğunu söyleyerek açıklamasını sürdüren Geylan, kariyer ve liyakatın göz önüne alınmadan yapılan atamaların sorunlu olduğunu, kamuda bu nedenle liyakatin gittikçe azaldığını söyledi. 

Atama sisteminin ivedilikle değişmesi gerektiğini söyleyen Geylan, “Bu sistemle Türkiye hak ve adalet çizgisinden hızla uzaklaşıyor, yandaşlar hiç hak etmedikleri halde makamlara getiriliyor. Yapılması gereken, yönetici atamalarında mülakatı kaldırıp, sadece yazılı sınavın esas alındığı bir sistem ihdas edilmesidir. Bu yapılmadığı taktirde daha çok kul hakka yenilecek, okullar beceriksiz yöneticilerin elinde heba edilecektir, eğitim sistemimiz daha da geriye gidecektir." dedi.

Kamubulteni.com  | Ankara