KPSS Lise Sonuçlarıyla Devlet Memuru Olmak Hayal Haline Geliyor

Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) etkinliği kamu personeli alımlarında günden güne azalıyor. Memur alımlarında bir çok kurumun KPSS Şartını kaldırması, merkezi atamalarda lise düzeyinden KPSS'ye girenlere kontenjanların azaltılması, son olarak işçi alımlarında KPSS şartının kaldırılması, KPSS Lise'nin herhangi bir etkinliği kalmadı mı? sorularını beraberinde getiriyor.

KPSS Lise Sonuçlarıyla Devlet Memuru Olmak Hayal Haline Geliyor

9 Kasım 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik, milyonlarca KPSS Lise adayının moralini bozmaya yetti. Yayımlanan yönetmelikle birlikte bundan sonraki kamu işçisi alımlarında önlisans ve lisans KPSS puanları geçerli olacak , lise mezunlarının KPSS'si kamu işçisi alımlarında herhangi bir işe yaramayacak, lise mezunu adaylar tıpkı ilkokul mezunu adaylar gibi kura sonuçlarına göre belirlenecek. Hal böyleyken kamuda işçi olmak zorken, daha da zor hale geliyor. Tabi bir de merkezi atama durumu var. Son yıllarda merkezi atamayla mülakatsız memur olanların sayısı daha önceki senelere göre çok çok az durumda.

Bunda sözleşmeli personel alımlarının artması büyük etken. Önceki Çalışma Bakanlarından Müezzinoğlu, kamuya personel alımlarıyla ilgili DMK'da değişikliğe gidilebileceği sinyalini vermiş, gelen tepkiler üzerine DMK'da herhangi bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini söylemişti. Fakat Müezzinoğlu'nun işaret ettiği sözleşmeli personel alım yoğunluğu uzun zamandır gözlemleniyor. Geriye, Lise mezunlarının memurluk hayallerinin günden güne çöküşü kalıyor.