Komiser Yardımcılığı Yaş Sınırı ve Mezuniyet Şartıyla İlgili Yeni Öneri Mecliste!

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, bugün mecliste görüşmeleri gerçekleşen torba kanun teklifi içerisinde yer alan 3. maddedeki düzenlemeye ilişkin önerilerde bulundu.

Komiser Yardımcılığı Yaş Sınırı ve Mezuniyet Şartıyla İlgili Yeni Öneri Mecliste!

Komiser yardımcılığı için getirilen yaş sınırı düzenlemesine dikkat çeken Türkkan, başpolis unvanı alan ve komiser yardımcısı olmak isteyen polis memurlarının ön lisans ve lisans düzeyinden sınava girebilmelerine olanak sağlanması gerektiğini söyledi. 

Türkkan, "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu teklifin 3'üncü maddesiyle getirilen yeni bir düzenleme var, bu da başpolislere komiser yardımcılığı için getirilen yaş sınırının konulmasıyla ilgili. Bizim bu konudaki düşüncemiz şudur: Yalnız lisans mezunu olanların sınava girebilmesi yönünde yapılan düzenleme, bu tarihe kadar "başpolis" unvanı almaya hak kazanmış olan başpolisimizin hak kaybına neden olacaktır. Bu nedenle, yaş sınırı olmaksızın ön lisans ve lisans mezunu olan başpolislerin yazılı sınavı kazanmalarının yeterli olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkkan, ayrıca polis alımlarındaki yaş düzenlemesinde yer alan '31 Aralık' ibaresiyle ilgili, "Görüşmekte olduğumuz bu teklifte bizim İYİ PARTİ Grubu olarak eleştirdiğimiz ve muhalefet şerhi koyduğumuz maddelerden birisi de 1'inci madde. Bu madde, Emniyet Teşkilat Kanunu'nun ek 24'üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "taban puanı almış olanlar arasından sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibarıyla otuz yaşından gün almayan erkek ve kadın" ibaresinin değiştirilmesiyle ilgili. Biz İYİ PARTİ Grubu olarak sınava girecek adayların yaş sınırı ve sınava girebilmesi için gerekli olan koşulların kanun maddesiyle kesin ve net olarak belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu durum keyfî olmaktan çıkarılmalı. Emniyet teşkilatı mensuplarının belirlenmesinin koşulları yöneticilerin keyfiyetine bırakılmadan kanunların öngörülebilir ve kapsayıcı olması ilkesine uygun olarak net bir şekilde kanunda yer almalıdır. Bunun zararlarını biz 15 Temmuzda yaşadık. Birilerinin keyfiyetiyle beraber her istediklerini verdikleri ilave başarı puanlarıyla üst derece memur ilan ettiler, emniyet müdürü ilan ettiler ve dikkat edin, en kritik noktalara bu keyfiyetleriyle beraber o insanları yerleştirdiler. Sonucunda 15 Temmuz gecesi yaşadık. Bunun devam etmemesi için bunun keyfiyetten çıkartılıp kanun maddesi hâline getirilmesi lazım. Bu konuda birilerinin keyfiyetiyle birilerinin bazılarını kollamasına olanak veren bu maddenin oradan kaldırılmasını talep ediyoruz." dedi.