Erhan Usta: Türklük Üst Bir Kimliktir, Etnik Unsur Değildir

Milliyetçi Hareket Partisi TBMM Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nda Öğrenci Andı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Erhan Usta: Türklük Üst Bir Kimliktir, Etnik Unsur Değildir

MHP ve AK Parti arasındaki öğrenci andı meselesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erhan Usta, Türklük ile İslamiyetin ya da Öğrenci Andı ile İstiklal Marşı'nın karşı karşıya getirilmemesi gerektiğini, bunun büyük bir yanlış olduğunu söyledi. 'Türklük üst bir kimliktir' diyen Usta, Türklüğün etnik unsur olmadığını söyledi.

Erhan Usta, "Andımız etnik bir ifade değil, millî kültür ve millî kimliğin inkâr edilemez duruşu ve dile gelişidir. Ayrıca hiç kimsenin Andımız ile İstiklal Marşı'nı da karşı karşıya getirmemesi lazım. Bunlar birbirinin alternatifi değildir. İstiklal Marşı başımızın üzerindedir ve istiklalimizin mührüdür. Yine, Türklük ve İslam'ı da karşı karşıya getirmek son derece yanlış olacaktır. Bunu yapmak, bu millete, büyük millete büyük bir ihanet olacaktır." ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif Ersoy'un 'Ordunun Duası' şiirini hatırlatan Usta, "Bakınız, İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy "Ordunun Duası" şiirinde Türklük ile Müslümanlığı aynı mısrada nasıl kullanıyor: "Türk eriyiz, silsilemiz kahraman. Müslümanız, Hakk'a tapan Müslüman." Bu kadar açık ve nettir. Türklük ile İslamiyet'i veya Andımız ile İstiklal Marşı'nı yan yana getirmek son derece yanlış olacaktır. Türklük üst bir kimliktir. Türklük hiçbir zaman bir etnik unsur değildir. Hep "Tek milletiz." diyoruz. Bu milletin ortak bir adı olması lazım. Adı olmayan bir millet olabilir mi? Bu milletin adı "Türk milleti"dir. Bunu böyle görmek lazım. Türk milleti ayrıştırıcı bir unsur değildir. "Türk'üm." demek, ırkçılık da değildir, bunu böyle görmek lazım." dedi. 'Türk' denildiği zaman arkasında farklı şeylerin sayılmasına gerek olmadığını, bir milletin ortak adı olduğunu söyleyen Usta, "Elbette başka etnik unsur olarak, etnisite anlamında başka kişiler olabilir, bunların hepsinin ortak adı Türk milletidir, bunu böyle görmek lazım. Bizim Türk milleti anlayışımız budur. Bu anlamda, millî bilincin uyanmasına vesile olan Andımız'ın bir an evvel okullarımızda öğrencilerimize tekrar okutulmasının en doğru karar olacağını düşünüyor ve Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum." şeklinde konuştu.