"Doğu Anadolu Fay Hattı Uyandı" (Deprem Haritası ve Fay Hattı Sorgulama-Doğu Anadolu Fay Hattı Nerede?)

Son dakika açıklaması: İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür yaptığı açıklamada Doğu Anadolu Fay Hattının uyandığını söyledi.

"Doğu Anadolu Fay Hattı Uyandı" (Deprem Haritası ve Fay Hattı Sorgulama-Doğu Anadolu Fay Hattı Nerede?)

Son dakika haberi: "Doğu Anadolu Fay Hattı Uyandı"

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür bir son dakika açıklamasında bulundu. Elazığ Sivrice’de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrası gelen açıklamada Görür, şu ifadeleri kullandı:

- Bu aşamada herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Büyük bir deprem. Umarım yanılıyorum ama can kaybının olabileceğini düşünüyorum. Doğu Anadolu fay hattı uyanmaya başladı. Doğu Anadolu fayı üzerinde uzun yıllardır deprem olmuyordu.

- Bu zamana kadar depremler Kuzey Anadolu fayı üzerindeydi. Bu fay kırıldı 7 üzerinde deprem meydana geldi. Bu fayda büyük depremler görmemiştik. Bu da bizi endişelendiriyordu. Kuzey Anadolu deprem üretip enerjiyi atıyor ama burada da bir deprem zinciri meydana getirebilir diye düşünüyorduk.

TÜRKİYE DEPREM HARİTASI

AFAD tarafından yayımlanan duyuruda deprem haritası şu şekilde;

En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır.

Deprem tehlike haritası RİSK haritası değildir. RİSK haritası olması için bu tehlike haritası üzerinde yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir.

Yeni harita, AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen ²Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi² başlıklı proje ile kamu ve üniversite işbirliği kapsamında hazırlanmıştır.

EVİNİZİN ALTINDA FAY HATTI VAR MI? İŞTE FAY HATTI SORGULAMA EKRANI

Vatandaşların en çok merak ettiği konular arasında olan fay hattı, MTA tarafından vatandaşların erişimine açıldı. Fay hattının evinizin altından ya da yakınından geçip geçmediğini öğrenmek için, http://www.mta.gov.tr/v3.0/ adresine girip MTA Yerbilimleri Portalı'nı http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx tıklayarak harita üzerinden bulunduğunuz konuma ulaşabilirsiniz.

Ekranın yan tarafında Faylar sekmesini ve Depremler sekmesinden ise Son 24, son 7 gün ve Son 30 gün şeklinde bulunan kutucukları işaretleyerek hangi zaman diliminde evinizin altından fay geçtiğini görebileceksiniz.