Zeytinyağında Sıkıntılı Günler... Fiyatlar Tırmandıkça Tırmanıyor

Kavurucu sıcaklar zeytin üreten ülkeleri vurdu, dünya genelinde zeytinyağı krizi başladı. İklim krizinden Türkiye de nasibini aldı. Zeytin üretiminde önemli bir paya sahip olan Manisa’da zeytin ağaçlarını hem sıcak hem de yağış ve dolu vurdu. Verim büyük oranda düştü. Zeytinyağı fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.

Zeytinyağında Sıkıntılı Günler... Fiyatlar Tırmandıkça Tırmanıyor

Dünyada baş gösteren kuraklık pek çok tarım ürününü vurdu. Özellikle de zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan ülkelerde durum vahim boyutlara ulaştı. Zeytin ağaçlarını yakan kavurucu sıcaklar nedeniyle dünyada zeytinyağı krizi yaşanıyor. Ülkeler darboğaza düştü ve zeytinyağı fiyatları rekor seviyelere çıktı.

Türkiye’de de Ticaret Bakanlığı iç piyasadaki zamları dizginlemek izin zeytinyağı ihracatını üç ay boyunca yasakladı. Türkiye’de de zeytini hem sıcak havalar hem de yağış ve dolu vurdu. Bazı yerlerde hasatı başlayan zeytinde üretici verimden memnun değil, yalnızca “Kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar zeytin var” diye iç piyasaya zeytin sunmuyor.

Zeytinyağında Fiyatların Yükselmesi Bekleniyor!

Bu yıl rekoltede büyük kayıplar yaşayan zeytinde hasat sezonu başlarken, dünyanın önemli zeytin üretim merkezleri arasında yer alan İtalya ve İspanya’daki zeytin ağaçlarının da kuraklıktan etkilenmesi nedeniyle dünya genelinde bu yıl fiyatların yüksek seyretmesi bekleniyor. Türkiye’nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi Manisa da kuraklıktan etkilendi. Ağaçların boş kaldığı ilçede üreticiler de sadece kendilerine yetecek kadar zeytin çıkaracaklarını ifade ettiler.

“İnsanlar Zeytin Bahçelerine Gitmeye Korkuyorlar”

İklim şartlarının zeytini olumsuz etkilediğini söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Şimdi bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de olumsuz iklim şartlarından dolayı zeytinimiz çok büyük etkilendi. Nisan, mayıs, haziran aylarında yağan şiddetli yağmurlar çiçekte olan zeytini etkiledi. İnsanlar zeytin bahçelerine gitmeye korkuyorlar. Bütün masrafları kestik. Şu anda ilaç, gübre gibi işlemler yapılmıyor. Çünkü ancak kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar zeytin var. İnsanlar zeytin bahçelerine gidecekler ihtiyaçları olan zeytini toplayacaklar, yağlarını çıkarıp ihtiyaçlarını karşılayacak. Bunu geçmiş dönemlerde de yapıyorduk. 10 yıldır zeytin para etmeye başladığı için insanlar bunun ticaretine döndü. Ancak şu şartlarda hiçbir şekilde zeytin bahçesine işçi sokup zeytin toplayacaklarını sanmıyorum” dedi.

“Satım İçin Zeytinyağı Çıkacağını Zannetmiyorum”

Zeytin üreticilerinin kendilerine kadar zeytin çıkarabileceğini belirten Okur, “Bu hem iç piyasayı hem de dış piyasayı etkileyecek. Dış piyasada zaten yağın ihracat yasağı var. Bu yüzden insanlar iç piyasada bu yağı eritmeye çalışacaklar. Zeytincilerin kendi ihtiyaçları da var. Satım için zeytinyağı çıkacağını zannetmiyorum. Eskiden komple çıkan malı götürüyorduk. Şu anda sadece kendi ihtiyaçlarımızdan sonra kalan artık zeytinleri fabrikalara götürüp yağ çıkaracaklar. İç piyasada da çok büyük etki görecek. Stoklarda da zeytin olmadığı için piyasa etkilenecek. İnşallah fiyatlar iyi olur” ifadelerini kullandı.

“Avrupa’da 8,7 Dolar Gibi Fiyatlar Geziyor”

Avrupa’da da fiyatların yükseldiği duyumlarını aldıklarını söyleyen Okur, “İspanya ve İtalya’daki büyük kuraklıktan dolayı dünya piyasası etkilendi. Son duyumlarımıza göre Avrupa piyasalarında 8,7 dolar gibi fiyatlar geziyor. Bizim ülkemizde de şu anda 200-250 TL civarında zeytinyağı satılıyor. Sezonda fiyatların daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Çünkü yok yıldayız. Keşke zeytinimiz çok olsa zeytinyağı fiyatları düşse. Çünkü bizler yaptığımız masrafı komple araziye yapıyoruz. Bütün masrafları karşılamak için çok çaba harcanıyor. Olumsuz iklim koşullarından dolayı zeytin ve zeytinyağında çok büyük olumsuzluklar yaşanıyor” dedi.

Zeytinde Hasat Dönemi Başlıyor

Hasadın önümüzdeki haftalarda başlayacağını ancak çok uzun hasat sezonu olmayacağını söyleyen Okur, “İlçemizde domat, Edremit, Trilye gibi farklı çeşitlerimiz var. Bunlarda ilk hasat domat zeytinden başlar. Domat zeytinde hasat 10 güne kadar başlar. Ardından Trilye ve Edremit cinslerinde hasatlar başlar. Geçtiğimiz senelerde ocak, şubat aylarına kadar hasat sürerdi. Bu sene aralığın sonuna kadar tüm hasat biter” diye konuştu.