2020 Yılı Asgari Ücret için Kritik Süreç! Şimdiye Kadar Kim Ne Söyledi, 2020 Yılında Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

2020 yılı için belirlenecek asgari ücretin netleşmesine artık günler kaldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun son toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda gerçekleşecek. İşçi kesimini temsil eden Türk İş 2 578 TL'lik teklifiyle öne çıkmış daha sonra diğer teklifler art arda gelmişti. DİSK'ten 3 bin 200 TL'lik bir teklif, İş veren kesimini temsil eden TİSK'ten 2 bin 200 TL, CHP'den 2 bin 600 TL, Saadet Partisi'nden 6 bin TL'lik teklif, İYİ Parti'd

2020 Yılı Asgari Ücret için Kritik Süreç! Şimdiye Kadar Kim Ne Söyledi, 2020 Yılında Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Son Dakika! TÜİK , hafif iş kolu için 1940 TL, orta iş kolu için 2086 TL, ağır iş kolu için ise 2 bin 331 TL asgari ücret hesapladı. TÜİK'in önerisi Asgari ücret tespit komisyonuna sunuldu.

Şimdiye Kadar Asgari Ücretle İlgili Kim Ne Söyledi?

ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ AK PARTİ NE SÖYLEDİ?

Asgari ücrete ilişkin geçtiğimiz günlerde değerlendirmelerde bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, daha önceki seneleri hatırlatarak asgari ücrette hiç bir kesimin tam isteğini alamadığını, uzlaşmayla bu pazarlıkların genellikle son bulduğunu belirterek makul bir fiyatta anlaşılacağına inandıklarını söylemişti.

Türk-İş uzun sürenin ardından ilk kez genel kuruluna siyasileri davet etmemiş, ilk kez bir rakam üzerinde bu kadar net durmuştu...

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yaşam maliyeti konusunda diretiyor, Türk İş'in asgari ücretin 2 bin 578 TL'nin altında teklif edilmesi durumunda ne tür bir adım atacağı merak konusu olurken, TİSK'in de açıktan hangi rakamla teklif sunacağı da merak ediliyor. 

SAADET PARTİSİNDEN 6 BİN TL ÇIKIŞI

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, asgari ücretle ilgili, "Tabi sene sonu yaklaşıyor, asgari ücret zam konusu yine gündemimizde... Asgari ücret tespit komisyonu ilk toplantısını yaptı. Bu toplantı gerçekleşirken bazı hususlara mutlaka dikkat etmek icap eder. Şu anda Türkiye'de açlık sınırı 4 kişilik bir ailenin 2012  lira, yoksulluk sınırı ise  6849 lira olarak belirlenmiş gözüküyor. Bizi esas üzen hayrette bırakan konu. Asgari ücretin her dönemde açlık sınırı üzerinden pazarlık edilmesi." ifadelerini kullandı.

Asgari Ücretten Vergiler Kaldırılırsa Hem İşçi Hem İş veren Hem de Hükümet Kârlı Çıkar

İYİ Partili Yokuş, "Hatırlarsanız uzun vadeli dönem içerisinde işçi sendikaları dağınıklık gösteriyordu. Geçtiğimiz ay toplantı yaptılar vergilerle ilgili, ortak tavır koydular. Her konulan yeni vergi dar ve sabit gelirlilere ceza olarak geliyor. Diyor ki size, emekliyseniz size 1 yıl içinde yüzde 4 +4 , işçiyse 4+3, memursa 4+4 ama vergilere gelince yüzde 22.6 alacağım diyorsunuz. 2 katından fazla. 3 işçi sendikası önce burada beraber oldular. Asgari ücrette de beraber oldular. Ülkeyi yönetenler bu sesi duyar mı inşallah duyar. Yarın şunu diyecekler biz biliyoruz. Türkiye zor dönemden geçiyor, asgari ücreti yükseltirsek iş veren işçi çıkartacak diye kamuoyunu aldatacaklar. İş veren işçi çıkarmak zorunda kalmayacak bu projeyi yaparsanız. İşçinin, iş verenin yükünü azaltarak, kayıt dışının önüne geçerek, tüm çalışanları kayıt altına alarak, vergilerden dolayı vazgeçtiğiniz geliriniz oradan artacak. Ben ümit etmek istiyorum inşallah hükümet asgari ücretlinin feryadını , sesini duyar."

Sizce Asgari Ücret Kaç TL Olmalıdır?

Asgari ücret 2020 yılı için sizce kaç lira olarak belirlenmelidir? düşüncelerinizi, haber olmasını istediğiniz konuları bize Twitter sayfamızı takip ettikten sonra özel mesaj olarak atabilirsiniz. Takip talebi için TIKLAYIN.

BBP GENEL BAŞKANI DESTİCİ

BBP Lideri Destici 2020 yılı asgari ücret teklifini açıkladı. TBMM'de düzenlediği basın toplantısında asgari ücret tespit komisyonu toplantılarının sürdüğüne dikkat çeken BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 2019 yılında bütçe görüşmeleri esnasında asgari ücretle ilgili tekliflerinin gerçekleştiğini ve doğru tahminlerde bulunduklarını belirterek, 2020 yılı için en az 2475 TL'nin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

AĞIR İŞ

Madencilik, taş ocakları,, inşaat, gemicilik, hafriyat, parlayıcı  ve patlayıcı madde imalatı, boya, kimyasal madde üretimi. 

ORTA İŞ

-Seracılık, tarım ürünleri üretiminde çalışanlar -kereste ve odun işleri -balık ve diğer hayvanların ve bitkilerin avlanması, toplanması -kil, kum ve çakıl ocakları, kum yıkama ve eleme işleri -kireç ocakları ve kireç imali -Elle yapılan maden ayıklama işleri -Pamuk ipliği imali ve pamuklu dokuma sanayi, pamuk işleme işleri; yün ipliği imali ve yünlü dokuma sanayi -Parke, kontraplak, kaplamalık ağaç, reçine ve suni tahta imali -Madeni ya da metalden mobilya üretimi -kauçuk ve lastik mamulleri imali -Plastik köpük ve sünger imali, lastik köpük eşyaları üretimi -Çini, porselen, fayans ve seramik ve pişmiş topraktan kap kacak imali -Posta, tel veya radyo, GSM ile haberleşme ve baz istasyonlarında yapılan işler -Plastik ham madde imali -nebati ve hayvani ham yağ ve rafine yağ üretimi ve entegre yağ üretimi -Şeker pancarı ve kamışından şeker imali, şeker fabrikaları -Zeytinyağı ve diğer nebati yemeklik yağların tasfiyesi ve çeşitli muamelelere tabi tutulması işleri -Mezbahalar, tavuk ve diğer kümes hayvanları kesme işleri -Asfalt ve dam tecrit malzemeleri, yağlamaya mahsus olup, petrol tasfiyehanelerinde elde edilmeyen yağlar ve gresler imali -Tuğla, kiremit, boru, pota, künk, ateş tuğlası ve benzeri inşaat ve mimari malzemesi imali -Çimento ve betondan eşya ve inşaat malzemesi imali, -Demir tel ve çubuktan eşya imali (Çivi, zincir, vida vs. gibi); Soğuk demircilik ve kaynak işleri; Sobacılık ve teneke eşya imali -Matbaacılık, baskı yerlerindeki işler -Hem yük hem yolcu taşıyan gemilerde yapılan bütün işler -Uçaklarda yapılan bütün işler (Havacılık kulüpleri dahil) -Elbise ve çamaşır yıkama, temizleme, boyama ve ütüleme işleri -Tornacılık ve tesviyecilik -Hayvancılık işleri

HAFİF İŞ

-Gazete, mecmua yönetim yerleri, yayın evlerinde yapılan işler -Hediyelik eşya üretimi -inşaat malzemesi ve pencere camı toptancılığı -makine ve taşıtlarla yedek parçaları toptancılığı -madeni ve cam eşyası, elektrik malzemesi ve cihazları, radyo, buzdolabı ve benzeri eşya toptancılığı -mobilyalarla halı ve kilim vb. yer döşemeleri toptancılığı -giyecek ve ayakkabı toptancılığı -Yiyecek maddeleri, içki, tütün ve sigara toptancılığı -İlaç, tuvalet malzemesi, kağıt, kitap ve kırtasiye, optik malzemeleri, oyuncak ve spor eşyası, mücevherat, yukarıdaki gruplardan birine girmeyen diğer mamullerin toptancılığı -Yiyecek maddelerinin satışı - Eczaneler ve tuvalet malzemesi satışı -Giyim eşyası satan mağaza ve iş yerlerinde çalışanlar -Beyaz eşya, mutfak aletleri satışı yapanlar -Araba, bisiklet, motosiklet ve diğer taşıma araçlarıyla yedek parçalarının perakende olarak satış işleri -oyuncak ve spor malzemesi ve benzeri maddelerin satışı -Bankalar, para ve tahvil borsaları ve her türlü kredi, banka ve para muamelatı yapan dernek ve kooperatif ve müesseselerde yapılan işler -her türlü sigorta işleri -Gayrimenkul işletenler, simsarlar ve emlak komisyonculuğu -nakliyat acenteliği -Dini kuruluşlar, kiliseler ve sinagoglarda yapılan işler -Meslek ve esnaf kuruluşları ticaret ve sanayi odaları, işçi ve işveren sendikaları ve benzeri kuruluşlarında yapılan işler -Müzeler ve kütüphanelerinde yapılan işler -Siyasi kuruluşlar ve yukarıda tasnif edilmeyen çeşitli dernekler ve benzeri kuruluşlarda yapılan işler -Noter, avukat, baro ve hukuki istişare büro işleri -Ticari müşavirler, hesap uzmanları, muhasebe büroları ve benzeri hizmetler -Mühendis ve mimar bürolarında yapılan işler -Terzicilik, tamircilik, çiçekçilik, -Mağaza ve market çalışanları -Sinema,tiyatro hizmetleri çalışanları -Fırın, tatlı, kuru yemiş, meşrubat üretimi çalışanları.