Üniversiteler Açılacak mı? YÖK'ten Son Dakika Açıklaması Geldi

Üniversitelerin açılması ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Açıklama YÖK Başkanı Yekta Saraç'tan geldi.

Üniversiteler Açılacak mı? YÖK'ten Son Dakika Açıklaması Geldi

Üniversitelerin açılması ile ilgili açıklama.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle geçen sene üniversitelerde ikinci dönem uzaktan tamamlandı. Pandeminin bitmemesi nedeniyle üniversitelerde ilk dönem de uzaktan başladı. UZaktan eğitimle başlayan ilk dönemde sona gelindi. Üniversitelerde final sınavları yapılıyor. Sınavların sona ermesinin ardından 22 Ocak günü okullar tatil olacak. 3 haftalık ara tatilin ardından okullar Şubat ayının ikinci haftasında açılacak. Ancak okullarda ikinci dönemin uzaktan mı yoksa yüz yüze mi olacağı netleşmedi. Konu ile ilgili son dakika açıklaması geldi. 

YÖK Başkanı Yekta Saraç kendisine gelen 'üniversiteler yeniden açılacak mı? sorusuna bir cevap verdi ve "Biz Sağlık Bakanlığının görüşlerini ikinci dönem için ilerleyen süreçte alacağız. Bu görüşe göre üniversitelerimizi yönlendireceğiz." dedi.

YÖK Başkanı Saraç konu ile ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "YÖK olarak her hafta küresel salgın sürecinde dünyada hangi tedbirlerin alındığını raporluyor, bu verileri de dikkate alıyoruz. Dünyanın gelişmiş üniversitelerinde erken normale dönüşte artan vakalar üzerine hızla yeniden online'a geçtiklerini, yükseköğretimde örnek gösterilen bu ülkelerin net bir tavır koyamamalarının öğrenciler açısından ne denli yıpratıcı olduğunu, kamu sağlığı açısından da ne denli tehdit oluşturduğunu gördük." sözlerini kullandı.

Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı bugün kaleme aldığı yazısında Yekta Saraç'ın okullarla ilgili yaptığı açıklamasını aktardı ve "Öğrencilerimiz tabii ki yüz yüze öğretim istiyor. Onların seslerine kulak tıkamıyoruz. Anlamaya çalışıyoruz. Online eğitim, örgün öğretimin alternatifi olamaz. Ancak kamu sağlığını tehdit eden bir durum varsa bakanlığın görüşlerini dikkate almalıyız. Örgün eğitime bütünüyle geçmeye karar verildiğinde sadece İstanbul'a yüz binlerce öğrenci gelecek. Öyle 2-3 ilden değil, bütün illerden öğrenci İstanbul'a aynı tarihlerde gelecek. Belli aralıklarla da kendi il, ilçelerine gitme gelme durumları, yani büyük bir hareketlilik olacak." dedi.

BTÜÜN İLLER İÇİN GEÇERLİ DEĞİL

Saraç sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Bu hareketlilik bütün illerimiz için geçerli. Öğrenci yurtları faktörü de dâhil, bu hareketliliğin bir risk oluşturup oluşturmadığını en iyi tahlil edecek yapı Sağlık Bakanlığı'dır. Biz bu çerçevede Bakanlığın görüşlerini ikinci dönem için de ilerleyen süreçte alacağız. Bu görüşe göre üniversitelerimizi yönlendireceğiz. YÖK olarak yükseköğretimi güçlü koordinasyon ama esnek ve çerçeve kararlar ile, üniversitelerimizin birbirinden farklı şartlarını, imkanlarını gözeterek, onlara hareket serbestisi tanıyarak süreçleri yönetiyoruz."

ÜNİVERSİTELER AÇILMALI MI?

Sizce üniversitelerde ikinci dönem yüz yüze mi yapılmalı? ANKET İÇİN TIKLAYIN

HER ÜNİVERSİTE İÇİN ARKLI

Açıklamaya bakacak olursak illerdeki vaka salgın durumuna göre üniversitelerin açılması karara bağlanacak. Türkiye geneli değil , üniversiteler kendi kararlarını kendi verecek.