KYK Borcu Olanlara Faiz Silme Müjdesi: İVD ve e Devlet'ten Yapılandırma Başvurusu

KYK borcu olanlara iyi haber geldi. Yapılan son dakika açıklamasında faizlerle ilgili detaylara yer verilirken yapılandırma başvurusunun nasıl yapılacağı konusuna değinildi.

KYK Borcu Olanlara Faiz Silme Müjdesi: İVD ve e Devlet'ten Yapılandırma Başvurusu

KYK borçları nasıl yapılandırılacak?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada yapılandırma başvurularının e devlet aracılığıyla yapılacağını söyledi. Öte yandan vergi dairelerine başvuru yaparak yapılandırma başvuruları yapılabilecek.  Bu açıklama sonrası KYK kredi borcu olan vatandaşlar, borçlarının yapılandırmasını nasıl yapacaklarını, faizlerin silinip silinmeyeceğini araştırmaya başladı. Biz de Kamu Bülteni olarak bu yazımızda KYK borçları hakkında son bilgilere yer verdik.

KYK BORÇLARI YAPILANDIRILACAK

Yapılandırma teklifinin kapsamına KYK kredi borçları da alındı. Borcunu ödeyemeyen vatandaşların borçları eşit taksitler halinde yapılandırılacak ve ödemeler 18 aya kadar vade ile alınacak. Yapılandırmada geri ödemeler 2 ayda bir yapılmaktadır. 18 ay yapılandırma yapanlar , borçlşarını 36 ay vade ile geri ödemiş olacak. KYK borcu vergi dairesine giden ve ödemediği için hakkında takip başlatılan kişiler de yapılandırmadan faydalanabilecek. Borçlarını yapılandıranlar, ilk taksitlerini ödediğinde takipler kalkacak.

FAİZLER İÇİN İLK 2 TAKSİT DETAYI

KYK borcundan faizlerin silinmesini isteyen vatandaşlar için kanunda şu ifadelere yer verildi:

"a) Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmaz ve,

1) Fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların %90’ının tahsilinden vazgeçilir.

2) 1 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi kapsamında olan ve bu Kanun kapsamında yapılandırılan idari para cezalarından %25 indirim yapılır.

3) Yapılandırma sonucu ödenecek alacağın sadece fer’i alacaktan ibaret olması hâlinde fer’i alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan (2 nci maddenin ondördüncü fıkrası kapsamındaki alacaklar hariç) %50 indirim yapılır.

b) Hesaplanan tutarların tamamının ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmaz ve,

1) Fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlar üzerinden %50 indirim yapılır."

Buna göre ilk taksitte tüm borcunu ödeyenlerin faizinin yüzde 90'ı silinecek. İlk iki taksitte ödemesinin tamamını yapanların ise faizlerinin yüzde 50'si silinir.

BAŞVURU NASIL OLACAK? GİB AÇIKLADI

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir açıklama yapıldı ve yapılandırma başvurularının nasıl olacağı konusuna değinildi. 

Açıklamada başvuruların vergi dairelerinden yapılabileceği, internet üzerinden ise https://ivd.gib.gov.tr/ adresi üzerinden alınacağına yer verildi. Öte yandan e Devlet kapısı üzerinden (turkiye.gov.tr) arama kısmına yapılandırma yazarak internet interaktif vergi dairesi sayfasına gidebilirsiniz.