Tarihi Zirve Sonrası Bakan Çavuşoğlu’ndan Açıklamalar

Antalya'daki tarihi zirve sonrası konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sürdürülebilir ateşkes şart olduğunu ifade etti. Zelenski ve Putin görüşecek mi konusuna da yanıt verdi.

Tarihi Zirve Sonrası Bakan Çavuşoğlu’ndan Açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın katıldığı üçlü barış zirvesi, 1,5 saat sürdü. Saat 12.50'de sona erdi.

Konuşmasında görüşmelerin önemine değinen Çavuşoğlu, sürdürülebilir ateşkesin şart olduğunu ifade etti. Bakan Çavuşoğlu Konuşmasında;

‘’Sayın Cumhurbaşkanımız Rusya Devlet Başkanı ve Ukrayna Devlet Başkanı ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Ben de Kuleba ve Lavrov ile görüşmeler yaptım çok kez. Antalya Diplomasi Formu marjında bu toplantının gerçekleştirmesi anlamlıdır. İki taraf da Türkiye'nin toplantıda yer almasını özellikle talep etti. Bu tür savaşların galibinin olmayacağı bilincindeyiz.

‘’Sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var’’

Her iki tarafla gerçekten yoğun temaslarımız oldu. Türkiye olarak özellikle insani boyutun önceliğine dikkat çektik. Her gün yıkım, akan kan ve gözyaşı artıyor maalesef. Bunun için sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var, en az o kadar da insani ateşkese ihtiyaç var. Sahada durumların farklı olduğunu vatandaşlarımızı tahliye ederken yaşadık. Mariupol'den insani koridor oluşturulması gerektiğini özellikle vurguladık. Rusya bu bölgelere girmiş durumda eş güdüm yapılmazsa sahada tahliye edilecek siviller can tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

Zelenski ve Putin Görüşecek mi?

Bu toplantı önemli bir başlangıçtır. Bu toplantı çatışmaların başlamasından sonra Dışişleri Bakanları'nın buluşması açısından ilk olma özelliği taşıyor. Liderler düzeyinde toplantının gerçekleştirilmesi de bu toplantıda dile getirildi. Zelenskiy'nin Putin'le görüşmek istediği Putin'in Zelenskiy ile görüşmeye prensip olarak karşı olmadığı bu toplantıda konuşuldu. Ukrayna tarafına durumun aciliyetini hatırlatarak toplantının yerinin değil müzakerelerin başlamasının önemli olduğuna dikkat çektik. Bu süreci desteklemeye devam edeceğiz. Amacımız bölgesel barış ve istikrarın yeniden sağlanmasıdır.’’ İfadelerini kullandı.

‘’Ukrayna, Türkiye'nin garantör olmasını istiyor’’

Barış konusuna da değinen Çavuşoğlu Ukrayna’nın Türkiye’nin garantör devlet olmasını istediğini belirtti. Çavuşoğlu, ‘’Tarafların siyasi olarak bir araya gelmesi ve bundan sonra liderler düzeyindeki görüşmeye de karşı olmamaları gelecekte bu tür üst düzey toplantıların gerçekleşebileceği yönündeki umudumuzu artırdı. Rusya ile Ukrayna arasında tarafsızlık dahil bir çok müzakere ettikleri konular var. Masada kapsamlı bir barış anlaşması imzalanması da var. Bir çok ülkenin garantör olma noktası vardır bunlardan biri de Türkiye'dir. Ukrayna, Türkiye'nin garantör olmasını istiyor.’’ dedi.