İsrail basını:Başbakan Netanyahu ile İsrail ordusu arasında güven krizi

İsrail basını, Başbakan Netanyahu ile İsrail ordusu arasında güven krizi bulunduğunu ve bu durumun Gazze savaşında ortak karar almayı zorlaştırdığını yazdı. Haberde, Netanyahu'nun Hamas'ın 7 Ekim operasyonu nedeniyle İsrail ordusu yetkililerine kızgın olduğu ifade edildi.

İsrail basını:Başbakan Netanyahu ile İsrail ordusu arasında güven krizi

İsrail-Hamas İlişkileri: Çıkmazlar ve Krizler

Son dönemdeki gelişmelere göre, Gazze'ye kara harekatı öncesinde İsrail hükümeti ile Hamas arasında İsrailli esirlerin durumu konusunda bir anlaşmazlık yaşandığına dair Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, temel konularda mutabakata varmakta zorluk yaşanmaktadır.

Netanyahu'nun Tutumu

Haberde, Başbakan Netanyahu'nun, yaşanan her olayın üst düzey İsrail ordusu yetkililerinin sorumluluğunda olduğuna inanarak bu konuda memnuniyetsiz olduğu ifade ediliyor. Hamas'ın 20 Ekim'de iki ABD'li esiri serbest bırakmasının ardından, ABD'nin diğer esirlerin serbest bırakılmasını da talep ettiği belirtiliyor. Bu sebeple ABD yönetiminin, Gazze'ye yönelik kara harekatının ertelenmesi için İsrail'e baskı yaptığı ifade ediliyor.

Çıkmaza Giren Görüşmeler

ABD Başkanı Joe Biden, rehine meselesinin öncelikli olduğuna inanarak, kara harekatı dahil olmak üzere diğer tüm eylemlerden önce bu konunun ele alınması gerektiğine inanıyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari'nin açıklamasında, siyasi iradenin kararı doğrultusunda bir sonraki aşamaya geçileceği belirtiliyor. Bu durum, İsrail ordusundaki yetkililerin karar verme sorumluluğunu hükümete devretme yoludur.

Güven Krizi

Haberde ayrıca, kara harekatının zamanlaması konusundaki tartışmaların ötesinde, Netanyahu ile İsrail ordusu arasında bir güven krizi olduğuna dikkat çekiliyor. Bu kriz, 7 Ekim'deki saldırının İsrail'e verdiği zararın ötesinde, başka bir zarara yol açıyor.

Kriz ve Karar Alma Zorluğu

İsrail'in etkili bir yönetimi olmadığı belirtilen haberde, siyasi ve askeri yetkililerin, temel konularda mutabakata varmakta zorluk yaşadığına dikkat çekiliyor. Geçen hafta, Netanyahu, İsrail ordusu ve Savunma Bakanı Gallant'ın tavsiyesine rağmen, kuzeyde caydırıcı bir harekat yapılmasını engelledi. Ancak Netanyahu, bu iddiayı yalanladı. Tartışmanın merkezinde, ABD'nin İsrail'den, Lübnan'a yönelik caydırıcı bir saldırıdan kaçınmasını talep etmesi yer alıyordu.

Sonuç

Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında, İsrail-Hamas ilişkilerinin mevcut durumu belirsizliği arttırmakta ve karar almayı zorlaştırmaktadır. İsrail'in etkili bir liderliğe ihtiyaç duyduğu aşikârdır. Siyasi ve askeri yetkililerin temel konularda mutabakata varma sürecinde daha fazla çaba sarf etmeleri gerekmektedir.

Kaynak: AA